Очакват се пробите от реките, които бяха замърсени късно вчера

...
Очакват се пробите от реките, които бяха замърсени късно вчера
Коментари Харесай

Хвостопроводът край Лъки е аварирал вчера сутринта, проби от водите са взети към 17:30 ч.

Очакват се пробите от реките, които бяха нечисти късно през вчерашния ден при повреда в хвостохраниището край Лъки. Засегнати са реките Юговска и Чепеларска, а приключване на отпадни артикули от спукана тръба промени цвета на водите им.

Снощи екоинспектори от Смолян и Пловдив взеха осем проби от нечистите реки. Те ще бъдат изследвани за съществуването на тежки метали и цианиди.

От компанията притежател на хвостохранилището настояват, че няма замърсяване, само че от басейновата дирекция в Пловдив сигнализираха жителите да заобикалят двете наранени реки, а ВиК сдруженията да изследват водоизточниците си в терасата на река Чепеларска.

Ето какво е довело до замърсяването на реките Юговска и Чепеларска през днешния ден

Екоинспектори от Смолян и Пловдив са взели общо 8 проби от нечистите реки през вчерашния ден. Те би трябвало да открият дали във водите са изпуснати рискови концентрации от тежки метали. Засегнати са общините Лъки, Асеновград, Садово, Родопи и Марица.

Инцидентът е станал през вчерашния ден сутринта, само че чак към 17:30 ч. са взети проби от водите, съобщи БТВ. Аварирал е хвостопровод и от нерегламентирано заустване на хвост, изтичат отпадни артикули, които замърсяват първо река Юговска. Аварията е отстранена, на притежателя на хвостохранилището – „ Лъки Инвест”, ще бъде наложена санкция.

Днес еконискектори ще вземат повторни проби, ще се среди и за замърсяване на река Марица, защото реките Юговска и Чепеларска се вливат в нея.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР