Очакват се по-малки устройства с намалена консумация на енергияГалиевият нитрид

...
Очакват се по-малки устройства с намалена консумация на енергияГалиевият нитрид
Коментари Харесай

Галиев нитрид обещава нова ера в електрониката

Очакват се по-малки устройства с понижена консумация на сила

Галиевият нитрид има редица преимущества по отношение на силиция (източник: Anker / YouTube)

Захранващо устройство с дребен размер, показано от компанията Anker, разкрива голям капацитет за видоизменение на електрониката, в случай че вместо силиций се употребява галиев нитрид (GaN).

Нарастващата известност на този транспарантен, сходен на стъкло материал, свидетелства, че GaN може да измести силиция и да редуцира потреблението на сила от електронните устройства.

В продължение на доста десетилетия силицият е главен материал за софтуерната промишленост, само че към този момент е доближат теоретичният лимит за неговото възстановяване, отбелязва The Vegre, базирайки се на учени от Харвард.

Всички материали имат така наречен „ неразрешена зона “, която е обвързвана със способността им да пропущат електричество. При галиевия нитрид тази зона е по-голяма, в сравнение с при силиция, а това значи, че GaN устоя на по-високо напрежение и токът ще минава през устройствата с по-висока скорост.

Освен това GaN е по-ефективен от своите силициеви аналози, което допуска и редуциране на размерите на електронните устройства, наред с понижената консумация. Замяната на цялата модерна електроника с такава на база GaN би понижила енергийната консумация с 10 до 25 %.

Нещо повече, галиевият нитрид устоя по-добре на високи температури, което го прави подобаващ за потребление в нападателни среди. Така да вземем за пример, в актуалните коли електронните съставни елементи са ситуирани надалеч от мотора, с цел да не прегреят, което ще отпадне като условие, в случай че се употребява GaN.

Всъщност, този материал към този момент господства във фотониката. В частност, галиевият нитрид служи като източник на синия лазер, който се употребява за четене на Blu-ray дисковете. Малки лазери с дебелина единствено един микрон (1/100 от човешкия косъм) пък намират приложение в ново потомство микроскопи.
още по тематиката
Не е толкоз просто обаче силицият да бъде сменен с галиев нитрид. Става въпрос за смяна в голяма промишленост, която от десетилетия се развива въз основата на силиций. Подобен световен преход не може да се реализира в къси периоди.

Освен това новият материал непрекъснато би трябвало да бъде тестван за надеждност. Галиевият нитрид има и своите слаби места, които е неотложно да се изследват обширно, преди да стартира всеобщо произвеждане на устройства на негова основа.

Инженерите на Anker акцентират, че зарядните устройства на база GaN, който е по-скъп от силиция, се нуждаят от по-малко съставни елементи за пълноценна работа, което изравнява двата материала. В момента редица стартъпи развиват новата технология и няма да е изненада, в случай че още през 2020 година промишлеността влезе в ерата на галиевия нитрид.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР