Очакват се парични трансфери до 15 милиарда щатски долара: много

...
Очакват се парични трансфери до 15 милиарда щатски долара: много
Коментари Харесай

Защо много руснаци прехвърлят парите си в Турция


Очакват се парични прехвърляния до 15 милиарда щатски $: доста съветски жители, надалеч освен богаташи, са почнали да трансферират активите си в Турция. Защо го вършат и за какво тъкмо Турция?

Банковите централи на QNB Finansbank и Odeabank в Истанбул

" Руската ми банкова карта би трябвало да работи и в Турция, само че не действа ", оплаква се 25-годишната Елисавета. Тя е една от хилядите млади руснаци, напуснали страната си. За благополучие тя е разполагала с рубли в брой, само че е била принудена да ги обмени по неблагоприятен курс. Други съветски жители евентуално са носели със себе си евро или долари. Те не са измежду богаташите, които също идват, или най-малкото изпращат парите си в Турция.

Превантивно прекачване на активи в чужбина

„ провокира суматоха измежду съветските жители, тъй че несъмнено има засилено търсене на несъмнено леговище “, споделя Керим Рота, някогашен заместник-директор на турската Akbank.

Паниката, за която той приказва, по-скоро е единствено терзание за тези, които към момента не попадат измежду глобените лица. Засега те могат свободно да употребяват парите си. Веднъж попаднали в листата на глобените обаче е допустимо повече да нямат достъп до тях. Затова превантивно трансферират активите си в чужбина.

Възможни прехвърляния до 15 милиарда $
Редакцията предлага
Турските банки от дълго време знаят какъв брой търсено е откриването на сметка при тях. Но те няма да одобряват прекомерно огромни суми, счита някогашният банков началник Рота. Под " огромни суми " той има поради еднократни преводи от 50 милиона щатски $ или повече. Причината - при сходни интервенции би зародило подозрение за пране на пари.

„ По-вероятни са прехвърлянията на по-малки суми - по няколко милиона едновременно “, споделя той. „ Затова не чакам в началото постъпилите в Турция суми да окажат някакво съществено въздействие. Но с течение на времето, те биха могли да се натрупат и да доближат общ размер от 10-15 милиарда щатски $. "

Това звучи като повече, в сравнение с в действителност е, отбелязва Рота. На фона на брутния вътрешен артикул на Турция от към 800 милиарда $, приток от 10 или даже 15 милиарда $ не биха оказали изключително огромен резултат, коментира той.

Едва ли ще дойдат доста повече от това, твърди и Усал Сахбаз, стопански публицист от известния вестник Dünya. " Досега са постъпили към три милиарда $, това е по-правдоподобно и реалистично. Дали в последна сметка ще дойдат повече, примерно 30 милиарда, е мъчно да се планува. "

От неподвижен парцел, до турски паспорт

Сахбаз споделя, че не чака да се усети изключително огромно влияние върху. Турция не е изключително привлекателна и гостоприемна дестинация, тя е по-скоро неутрална.

Журналистът не вижда съзнателни старания от страна на Турция да се възползва от обстановката, каквото би било да вземем за пример бързото налагане на Истанбул като нов финансов център. Не вижда и особени благоприятни условия това да стане. „ В момента Истанбул мъчно може да се конкурира с Лондон, Франкфурт или Дубай “, разяснява той.

Яхтата " Eclipse " на съветския милиардер Роман Абрамович в пристанището в Мармарис

От друга страна възможни финансови бежанци от Лондон евентуално биха били подложени на голям напън, разяснява Сахбаз. „ Разбира се, някои мъчно биха получили ликвидност в този момент против активите си. Единствено в случай че имат такива, които не са в недвижими парцели или под формата на други вложения, разбирай пари в брой, злато, скъпоценни камъни, крипто, тогава те могат да ги реалокират в чужбина. “Но и за това има. Причината е, че там се ползва англосаксонската правна система.

За инвестиция от четвърт милион – турски паспорт

И въпреки всичко притокът на богаташи се отразява на Турция: освен тъй като руснаците държат парите си в банкови сметки, а и тъй като купуват недвижимо имущество. Това води до растеж на цените, които така и така порастват неудържимо. За инвестиция от 250 000 щатски $ те ще могат да вземат

Експерти смятат, че олигарсите нямат интерес тъкмо към това. Но за хора като младата рускиня Елисавета сходна алтернатива е много привлекателна. Проблемът е, че тя освен не може да получи парите си от Русия. Елисавета не разполага и с оня четвърт милион, който би ѝ дал опция да кандидатства за поданство.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР