Очакват се нормативни промени за лечението на деца с лекарства,

...
Очакват се нормативни промени за лечението на деца с лекарства,
Коментари Харесай

Променят закона за лекарствата, свързано с лечението на деца

Очакват се нормативни промени за лекуването на деца с медикаменти, неразрешени за приложимост в България. Това разясниха пред публицисти министърът на опазването на здравето в оставка Асена Сербезова и шефът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. Петко Салчев. Сербезова и Салчев участваха в среща, на която беше показан отчет на Световната здравна организация (СЗО) за финансовата отбрана в България.

Оправяме несъвършенство в законодателството, което ще се случи в най-кратки периоди, водени са диалози с парламентарната комисия по опазване на здравето и се чака НЗОК да направи оценка на въздействието, сподели още Сербезова. По думите й средствата са обезпечени.

По този проблем водим диалози от няколко месеца, тъй като той е обвързван с промени в няколко подзаконови нормативни актове и със Закона на лекарствените артикули, дали сме предложенията си и сътрудниците работят интензивно по създаването на нормативната уредба, добави Салчев. По думите му има средства и в НЗОК, и в Министерството на здравеопазването (МЗ). В рамките на до 20 дни казусът ще бъде решен, увери Салчев. В отговор на въпрос по какъв начин децата ще се лекуват до тогава министър Сербезова сподели, че те ще получат лекуването си, а в случай че има отвод за това, би трябвало да се подаде сигнал в Министерство на здравеопазването.

Категоричен отвод за лекуване няма, има задържане на документите, уточни още Салчев. Категоричен отвод се получава, когато обещано лекуване не е уместно за пациента.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР