Очакваше се в Давос Борисов и Помпейо да обсъдят точно

...
Очакваше се в Давос Борисов и Помпейо да обсъдят точно
Коментари Харесай

Срещата Борисов-Помпейо В Давос Пропада

Очакваше се в Давос Борисов и Помпейо да обсъдят тъкмо следката за F-16. И там трябваше да бъдат изяснени и параметрите на продажбата на изтребителите на България, както и деликатните въпроси като крайната цена и периода на доставка.

Вероятно по тази причина, въпреки решението на Народното събрание да е реалност от сряда, от фирмата-производител на F-16 обявиха, че нямат публично известие от българското държавно управление за старта на договарянията. Те обясниха, че американската страна би трябвало да го получи, защото става въпрос за договаряния на държавно ниво, заяви БНР.

Разговорите обаче може да не стартират скоро. Причината - към този момент повече от 20 дни мното държавни институции са затворени поради бюджетна рецесия, провокирана от настояването на президента Доналд Тръмп да обезпечи финансиране на стената с Мексико.

Затова и от посолството на Съединени американски щати в България не съумяха да потвърдят дали публично са получили решението на българския парламент.

Министерството на външните работи уточни, че не е водещо и не разполага с информация за изпратено питане.

Същевременно в София представител на компанията производител увери, че е имало диалози с Министерството на защитата. Но и той не уточни дата за начало на договарянията.

Според някогашния командващ силите на НАТО в Европа ген. Филип Брийдлав започването на договаряния за Ф-16 е първата в действителност огромна стъпка към увеличение на потенциала на българските Военновъздушни сили в НАТО.

" За петнайсетте години участие в НАТО България в действителност способства за Алианса. От много години вие сте разчитали на оборудването и техниката, наследена от участието ви във Варшавския контракт. Нормално е за тези години командващите на военновъздушните сили и хората, които работят, да са полагали старания да трансформират настройките си от руски жанр на работа към жанр, присъщ за НАТО ", сподели Брийдлав.

Според него МиГ-29 покрива потребностите за защита на българското въздушно пространство.

" Има избрани терзания във връзка с поддръжката и обслужването му. Вярвам обаче, че България има желанието да бъде допринасяща освен за сигурността на личното си въздушно пространство, само че и за сигурността на НАТО. Би било хубаво и български самолети да дават отговор за защитата на въздушното пространство на Естония " добави ген. Филип Брийдлав.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР