Очакваше се създадената преди две години агенция за борба с

...
Очакваше се създадената преди две години агенция за борба с
Коментари Харесай

Борбата с корупцията в Украйна бе успешна, но за кратко

Очакваше се основаната преди две години организация за битка с корупцията в Украйна да бъде движещата мощ, която да изкорени ширещите се противозаконни практики, изчерпващи ресурсите на страната и тревожещи западните съдружници.

Но вместо това Националното антикорупционно бюро на Украйна (НАБУ) е подложено на рецензии от съдружниците на президента Петро Порошенко, които се пробват да лимитират неговата активност и власт.

Шефът на НАБУ Артьом Ситник съобщи в изявление за " Асошиейтед прес " през уикенда, че подхванатите в последно време опити от политическите и бизнес елити за намаляване на организацията, която трябваше да бъде забележим знак на промяната в Украйна, са движени от боязън.

" Старите и новите елити са много уплашени ", откакто осъзнаха, че " към този момент няма недосегаеми ", сподели Ситник. Миналия месец Службата за сигурност на Украйна и генералната прокуратура провалиха интервенция на сътрудници под прикритие на НАБУ за залавяне на чиновник на Държавната миграционна работа, обвинен в издаване на паспорти и разрешителни за жителство против подкупи. Агенциите упрекнаха НАБУ в нелегално подслушване и оповестиха имената на неговите сътрудници, унищожавайки прикритието им.

Фракцията на Порошенко и нейните съдружници в Народното събрание също по този начин внесоха законопроект, който би разрешил на депутатите да уволнят шефа на антикорупционната организация с гласоподаване с просто болшинство. Съгласно настоящия закон шефът на НАБУ може да бъде уволнен единствено в случай че бъде приет за отговорен в закононарушение - наредба, имаща за цел да обезпечи самостоятелност.

" Тези офанзиви са директно свързани с обстоятелството, че ние проверяваме от ден на ден случаи на закононарушения с присъединяване на хора, контролиращи медийните, материалните или административните запаси, които те насочват против нас ", сподели Ситник.

От основаването си през 2015 година НАБУ е разследвало 461 случая, засягащи висши представители на бизнеса, държавни чиновници и съдии, упрекнати в присъединяване в корупционни схеми.

Ситник счита, че сегашната акция против неговата организация произтича от следствие против сина на вътрешния министър Арсен Аваков за хипотетично присъединяване в скица за нелегално заграбване на 14 милиона гривни (около 520 000 долара), отпуснати за покупка на полицейски раници. Аваков упорства, че синът му е почтен, и твърди, че върху НАБУ се оказва политическо въздействие.

Управляващият шеф на Международния валутен фонд Кристин Лагард изрази паника от събитията в последно време, " които могат да отстранен напредъка, реализиран в основаването на самостоятелни институции за справяне с корупцията на високо равнище, в това число Националното антикорупционно бюро ". " Борбата с корупцията е основно искане на украинското общество, има решаващо значение за реализиране на по-голям и обективен напредък и е част от уговорката на държавното управление според програмата с МВФ ", сподели Лагард в изказване предходната седмица.

Тя прикани украинското държавно управление и парламент да подсигуряват независимостта на НАБУ и да подхващат бързи дейности за основаване на самостоятелен антикорупционен съд, който " да постановява вдъхващи доверие решения по случаи на корупция на високо равнище ".

МВФ трансформира основаването на съд, който да преглежда каузи за корупция, в изискване за разпределяне на нови траншове по спомагателен пакет в размер на 17.5 милиарда $ в миг, когато Украйна се бори със сепаратисткия спор на изток.

Депутатите от фракцията на Порошенко и съдружниците им гласоподаваха в четвъртък за освобождение от служба на ръководителя на антикорупционната комисия на Народното събрание - ход, който беше сметнат за следващ опит за възпрепятстване на напъните за битка с корупцията. " Бившият и актуалният подкупен хайлайф заговорничат между тях ", сподели уволненият ръководител на комисията Егор Соболев. " Техният проект е да разрушат независимостта на органите за битка с корупцията, да ги заменят с подправени и да спрат процеса на пречистване на ръководството ", добави той.

Народният яд от корупцията беше фактор за траялите месеци митинги, които смъкнаха от власт някогашния проруски президент на Украйна през февруари 2014 година Неуспехът на Порошенко да реализира прогрес предизвиква все по-голямо неспокойствие и провокира апели за импийчмънт, водени от някогашния грузински президент Михаил Саакашвили, който се трансформира в украински опозиционен водач.

След като оглави няколко демонстрации в Киев, Саакашвили беше задържан в петък поради изказвания, че е заговорничел със свързани с Русия украински предприемачи за събаряне на президента. Саакашвили се присмя на обвиняванията, като съобщи, че те произтичат от отдавнашната злост сред него и съветския президент Владимир Путин.

" Задържането на Саакашвили демонстрира какъв брой надалеч е подготвен да стигне Порошенко, с цел да запуши устата на своите съперници и тези, които разобличават корупцията ", сподели Соболев. Хиляди поддръжници на Саакашвили участваха в шествие в украинската столица през вчерашния ден, като настояха за неговото освобождение и приканиха за импийчмънт против Порошенко.

" Порошенко продължава най-лошите обичаи на остарялата номенклатура ", сподели ръководителят на Центъра за битка с корупцията Виталий Шабунин. " Същите остарели елити, същите хора подемат разнообразни политически лозунги, само че техният метод на мислене и задачите им остават същите. " /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР