Очакваното завършване е в средата на годината. Единственото забавяне може

...
Очакваното завършване е в средата на годината. Единственото забавяне може
Коментари Харесай

Eвропейската комисия одобри сделката за БТК

Очакваното довеждане докрай е в средата на годината. Единственото закъснение може да пристигна по линия на неработещи съдилища

Европейската комисия разгласи, че е одобрила продажбата на най-големия български телеком БТК на районната медийна компания United Group, в която мажоритарен акционер е лондонският фонд BC Partners. Сделката беше оповестена през ноември 2019 година и проектът е да приключи скоро, като в авансово заявление на купувача срокът беше в средата на годината.

Разрешението на Брюксел е предпоследната крачка. По линия на финансирането към този момент не се обрисуват проблеми макар пандемията, защото телеком бизнесът е резистентен и при карантинна обстановка, настояват два източника на " Капитал ".

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Единственото закъснение може да пристигна по линия на запори, свързани с предходни покупко-продажби. Условие е да се смъкват запори на синдиците на КТБ и КПКОНПИ, а за задачата би трябвало да работят съдилищата в Европа и България, което поради Covid-19 е събитие с неразбираема дата.

Без проблем за пазара

В известието си Еврокомисията споделя, че препоръчаната транзакция ще има лимитирано въздействие върху българския пазар. Според Брюксел от договорката не произлизат проблеми за мобилния пазар и закрепените телекомуникационни услуги на едро и на дребно. Одобрението пристигна месец, откакто EК разгласи, че преглежда придобиването.

United Group е шестият притежател на БТК от приватизацията на телекома. Продажбата стана факт при започване на ноември, откакто до последно за оператора наддаваха два претендента - с изключение на BC Partners, другият беше американският фонд Providence Equity Partners, само че с неофициален локален съучастник. Цената не беше оповестена, само че съгласно настоящия главен акционер в БТК Спас Русев е към 1.3 милиарда евро, което е седем пъти облагата преди лихви, налози и обезценка (EBITDA). Русев тогава разгласи пред " Капитал ", че консорциумът му е придобил оператора няколко години по-рано за към 750 млн. евро дружно със отговорностите.

United Group разгласи, че ще финансира транзакцията с облигации за 1.795 милиарда евро, които ще употребява и за рефинансиране на собствен остарял дълг. Сделката е следващата за групата, която участва във всички страни от някогашна Югославия. United е основана от сръбския предприемач Драган Шолак през 2000 година като дребен кабелен оператор. Той и досега е миноритарен акционер с дял от към 20%. През годините групата минава през разнообразни финансови вложители. BC Partners влезе в нея през предходната година като закупи мажоритарен дял от малко над 50%. Продавачът тогава резервира миноритарен дял, а остатъчна дребна инвестиция има и Европейска банка за възстановяване и развитие. Компанията има кабелни снабдители, сателитна мрежа, рекламен бизнес, а създава и наличие с редица телевизионни канали.

Шести следващ притежател

Досегашният притежател на БТК беше консорциум, воден от Спас Русев, който влезе в компанията преди четири години. Продавач беше съветската ВТБ, която влезе във притежание на телекома, защото той беше поръчителство по провиснал от нея мостов заем за предходното му придобиване - от компании, следени от Цветан Василев, който след затварянето на КТБ се оказа без опция да бъде обслужван. Тогава след търг за покупател против 330 млн. евро беше определен Viva Telecom (Luxembourg). В него при договорката Спас Русев влезе с 46% дял, 20% минус 1 глас отидоха за ВТБ, 19% за " Делта кепитъл инвестмънтс " (контролирано от българските мениджъри на ВТБ, братята Милен и Георги Велчеви и Красимир Катев) и остатъкът 15% плюс 1 глас е за някогашните кредитори. Освен това съветската ВТБ обезпечи и огромна част от дълговото финансиране за договорката - 240 млн. евро.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР