Очакваното вдигане на лихвите, което предприема Европейската централна банка (ЕЦБ),

...
Очакваното вдигане на лихвите, което предприема Европейската централна банка (ЕЦБ),
Коментари Харесай

Прогноза: Лихвите у нас ще растат плавно и със закъснение

Очакваното повдигане на лихвите, което подхваща Европейската централна банка (ЕЦБ), у нас ще бъде гладко и със забавяне от няколко месеца.

Това предвижда заяви Петър Андроно, който управлява отдел "Международни пазари " в KBC Group.

Според него нарастването няма да се прави с огромни стъпки.

Очакванията са първото покачване да е през юли, съвещанието на ЕЦБ е на 21-во число от месеца. Засега прогнозите са, че то ще бъде с 0.25%. През септември ще имаме още една стъпка до 0.5 на 100, вероятни са нараствания и през ноември, и през декември.

"Очаквам депозитите с негативна рента (големите суми и корпоративните) да станат с нулева ", сподели Андронов. По думите му при заемите, чиито лихви са основани на интернационалните показатели, смяната ще се усети по-бързо.

"Държавният дълг неотложно инкасира покачването, той ще нараства ", уточни още банкерът. Той отхвърли да разяснява дали ЕЦБ е закъсняла с повдигането на лихвите, само че изрази позиция, че в Съединени американски щати това в действителност се е забавило. "В Съединени американски щати подлагат на критика Федералния запас, че е просрочен прекалено много и явно има аргумент в това ", съобщи Андронов пред Българска национална телевизия.

"За страдание, икономическите прогнози започнаха да се приближават до синоптичните по акуратност и дългосрочност. Това в действителност е сложен миг и щом се намираме в подобен миг, явно нещо, което сме правили в предишното, не е било вярно ", сподели основният изпълнителен шеф "Международни пазари " в KBC Group.

"Дълги години централните банки наливаха пари и наводниха стопанските системи. След това пристигна COVID-19 и когато трябваше да стягат, се наложи още веднъж да наливат пари. Сега сме още веднъж в подобен интервал, само че към този момент следствията от това наливане на пари в стопанските системи са мъчно управляваеми ", разяснява Андронов.

"Предсказанията на две от най-големите американски банки са плашещо разнообразни. Едната скоро сподели, че може да чакаме 380 $ за барел, а другата чака 65 $ за барел нефт. Самият факт, че толкоз огромни институции, които са въоръжени с голямо количество данни и информация, стигат до толкоз противоположна оценка за това, което следва, е към този момент един от отговорите на въпроса дали в точния момент е действано ", уточни още Петър Андронов.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР