Очакваното руско зимно-пролетно настъпление през 2024 г. е в ход

...
Очакваното руско зимно-пролетно настъпление през 2024 г. е в ход
Коментари Харесай

ISW: Руснаците засилват операциите в Украйна, но вероятно до пролетта

Очакваното съветско зимно-пролетно нахлуване през 2024 година е в ход в граничния регион на Харковско-Луганска област . Началникът на украинското Главно военно разследващо ръководство (ГУР) генерал-лейтенант Кирило Буданов съобщи на 30 януари, че съветската атака в Украйна продължава сега. Руските сили се стремят да доближат река Жеребец (в граничния регион на Харковско-Луганска област) и административните граници на Донецка и Луганска области. Буданов обаче предвижда, че няма да съумеят да реализират тези цели и евентуално ще бъдат изцяло изтощени до началото на пролетта.

Изявленията са в сходство с наблюдението на ISW , че съветските сили са засилили настъпателните интервенции по тази ос от началото на януари 2024 година

Руските сили неотдавна реализираха тактически триумфи югоизточно от Купянск по сериозния маршрут P07 Купянск-Сватове покрай Крохмалне и наподобява усилват офанзивите северозападно и западно от Крохмалне към река Оскил.

Вероятно ще съумеят да обезпечат спомагателни триумфи на тактическо равнище в региона на Купянск. Но е малко евентуално да съумеят да трансфорат тези тактически триумфи в по-широки механизирани маневри, нужни за действен забележителен прогрес, който може да завземе повече територия в Харковска област и да изтласка към Луганск и административни граници на Донецка област.

ISW видя, че детайли от 1-ва гвардейска танкова войска и 6-та общовойскова войска на Западния боен окръг са дейни в региона на Купянск и са били в положение да преследват фронтални офанзиви , водени от пехотата, само че не са посочили потенциал за осъществяване намеханизирани маневри. Те бяха ситуирани на тази ос преди повече от година.

ISW скоро ще разгласява по-подробен действен разбор на обстановката по ос Харков-Луганск.

Това разяснява Институтът за проучване на войната (ISW).
 Украйна чака офанзивата на Русия да завърши до пролетта
Украйна чака офанзивата на Русия да завърши до пролетта

Буданов омаловажи облагите на съветските сили, като сподели, че те са постигнали единствено " няколко напредъка "

Украински публични лица продължиха да отхвърлят слуховете за хипотетичното уволняване на украинския главнокомандващ военачалник Валерий Залужний. Прессекретарят на украинския президент Сергей Никифоров съобщи на 29 януари, че украинският президент

Руските сили наподобява не престават да нарушават Конвенцията за химическите оръжия, която Русия е подписала . Говорителят на украинската Таврийска група сили полковник Александър Щупун заяви на 30 януари, че съветските сили употребяват химически оръжия против украински позиции в посока Таврийск (Авдиевка през западна Запорожка област).

Щупун означи, че съветските сили са направили минимум пет удара, употребявайки евентуални гранати К-51, носещи хлорпикрин, единствено на 29 януари. Хлоропикринът се употребява най-вече като почвен фумигант, който може да бъде съдбовен при поемане и от време на време се класифицира като сътрудник за надзор на вълнения заради нездравословните и дразнещи резултати.

Генерал от съветската войска Александър Дворников е назначен за нов ръководител на Руското доброволческо сдружение за подкрепяне на армията , авиацията и флота на Русия.

Дворников беше пълководец на Южния боен окръг и първият общ пълководец на театъра в Украйна от април до май 2022 година, а съветският президент Владимир Путин в профил Дворников, без публично да го уволни след неуспеха на Дворников да превземе Донбас до май 2022 година

Съобщава се, че от октомври 2023 година Дворников е бил консултант на авиокосмическия тръст Алмаз-Антей.

Най-новото предопределение на Дворников показва желанието на Путин да върти своите провалени генерали на длъжности , които са периферни за бойните отговорности, вместо непосредствено да ги уволнява. 
 Япония желае кротичък контракт с Русия, само че без да анулира глобите Обновена
Япония желае кротичък контракт с Русия, само че без да анулира глобите

Токио резервира уговорката за разрешаване на териториалния спор по отношение на Курилските острови

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев направи обидни и подстрекателни мнения за Япония, като в същото време отстояваше правата на Русия върху противоречивите Курилски острови, евентуално като част от по-широките старания на Кремъл да показва поддръжката на Русия за Китай против системата на съюза на Съединени американски щати в Индо-Тихия океан. Японският министър председател Фумио Кишида съобщи на 30 януари, че японските наказания против Русия и поддръжката за Украйна ще продължат, само че че Япония е заинтригувана от разрешаване на териториалните проблеми с Русия и сключване на кротичък контракт.

Япония в никакъв случай не е подписвала формален кротичък контракт със Съветския съюз след края на Втората международна война. Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев отговори на изказването на Кишида и съобщи, че противоречивите Курилски острови са съветски и че " териториалният въпрос " сред Русия и Япония за островите е затворен съгласно конституцията на Русия - имайки поради промените в конституцията на Русия през 2020 година, която забрани териториалните концесии.

Медведев твърди, че Русия активно ще създава Курилските острови и че тяхната  стратегическа роля ще пораства, защото Русия разполага там нови оръжия.

Русия конфигурира военна инфраструктура на Курилските острови най-малко от 2015 година

Той употребява мощно афектиран език, с цел да намекне, че Русия няма да договаря с Япония за островите и да подлага на критика връзките на Япония със Съединените щати.

Медведев разгласява тези мнения в англоезичния си акаунт в X (бивш Twitter) за разлика от рускоезичния си канал в Telegram, което допуска, че задачата му е била съответно да обиди Япония в англоезичния свят и да се държи нападателно към Съединени американски щати и техните съдружници в Индо-Тихия океан. Руският Тихоокеански флот също организира обучение за битка с подводници в Южнокитайско море на 29 януари.

Твърденията му и ученията на Тихоокеанския флот евентуално имат за цел да покажат, че Русия е мощна тихоокеанска мощ, която поддържа Китай против съюзническата система на Съединени американски щати в Индо-Тихия океан, както Кремъл рутинно наблягаше в предишното.
 Русия отхвърля за териториален спор с Япония, Токио ѝ припомня за Курилските острови
Русия отхвърля за териториален спор с Япония, Токио ѝ припомня за Курилските острови

Позицията на Москва била несправедлива и неприемлива

Висши съветски чиновници може да ускоряват опитите си да показват и оправдаят дълготрайните военни старания на Русия в Украйна като екзистенциална геополитическа борба със Запада , като категорично приравняват Съединените щати с нацистите. Руският външен министър Сергей Лавров съобщи на интернационална кръгла маса на посланиците за разрешаване на обстановката в Украйна на 30 януари, че " Наполеон, Хитлер, а в този момент и Съединени американски щати " са намерили нов метод да нападат Русия.

Лавров цитира нацисткия райхскомисар (буквално " имперски комисар " - нацисткият окупационен губернатор) за Украйна Ерих Кох, който декларира, че " Украйна е за Третия райх единствено обект на употреба и че популацията би трябвало да бъде употребявано като второкласно хора в решаването на военни проблеми " и твърди, че Западът през днешния ден води война против Русия посредством Украйна " единствено с задачата, обрисувана от Райхскомисар Кох ".

Руският президент Владимир Путин и други висши съветски чиновници неотдавна започнаха да показват войната като екзистенциален геополитически спор против хипотетично модерно нацистко придвижване на Запада, макар че изказванието на Лавров, че Западът преследва същите цели и способи като съответен нацистки чиновник, е най-явното рамкиране до момента.

ISW продължава да прави оценка, че Кремъл може да е решил, че разказът, че Русия и други страни се борят с геополитическа западна " нацистка " мощ, е по-ефективен непосреден роман от опита на Путин да се хареса на етническите руснаци и рускоговорящите в територии, които преди са били колонизирани от Съветския съюз и Руската империя с идеологията на " Руския свят ".
 ISW: Кремъл все по-често слага етикет
ISW: Кремъл все по-често слага етикет " нацист " на всеки съперник

Кремъл от дълго време се пробва да построи идеология за битката със западните страни

Украинските военновъздушни сили обявиха, че съветските сили са изстреляли 35 дрона Шахед-136/131 и две ракети С-300 против Украйна в нощта на 29 против 30 януари и че украинските сили са свалили 15 от дрона над Николаев, Суми, Черкаси, Кировоград, Днепропетровска, Харковска, Херсонска и Киевска области.

Говорителят на украинските военновъздушни сили полковник Юрий Игнат съобщи, че съветските сили особено са насочили безпилотни самолети Shahed към зони на първа линия и инфраструктурни обекти наоколо до линията на прикосновение, по-специално уреди за гориво и сила.

Игнат съобщи, че за украинските сили е по-трудно да смъкват дронове покрай фронтовата линия и че потреблението на електронна война против съветските дронове е приоритет за Украйна. ISW по-рано заяви, че съветските сили евентуално опитват с нови ударни пакети, които принуждават Украйна да разположи системи за противовъздушна защита на избрани места, принуждавайки Украйна да остави други региони на театъра по-изложени на съветски дронове и въздушни удари. Игнат по-рано призна, че украинските сили са концентрирали забележителна част от противовъздушната защита покрай град Киев, с цел да се пазят против постоянни съветски удари и че ще бъде мъчно за украинските сили да разпилян тези системи в Украйна, защото ударната акция на Русия продължава.
 Дронове летят и тази нощ по Украйна
Дронове летят и тази нощ по Украйна

Тревога е била оповестена в редица области

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи на 30 януари, че съветските сили са изстреляли над 330 ракети и 600 дрона по Украйна от началото на 2024 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР