Очаквано за мнозина, президентът Румен Радев не подписа указ за

Очаквано за мнозина, президентът Румен Радев не подписа указ за ...

Пиар ли си прави президентът с Гешев?.

Очаквано за мнозина, президентът Румен Радев не подписа указ за утвърждаване на Иван Гешев за следващия главен прокурор на България. Но недоверието относно мотивите на държавния глава си остава силно от тези, които вече няколко месеца протестират срещу Гешев и срещу процедурата за избор като цяло.
В кратката си реч вчера, 7 март, Радев всъщност изложи силни мотиви и те се припокриват с тезите на протеста. „Белег на демократичната държава е наличието на алтернативи при заемането на висши държавни длъжности”, каза Радев, критикувайки липсата на конкурент на Гешев. Освен това, той каза и друго: "Въпреки това ясно законово положение, бяха публикувани множество становища от държавни институции, включително от изпълнителната власт, като МВР, ДАНС, ГДБОП. Така в разрез със закона превес над мнението на обществените организации взе масираната служебна институционална подкрепа". С други думи – и той смята, че е нарушен чл. 173, ал. 8 от Закона за съдебната власт (ЗСВ) с купищата институционални декларации в подкрепа на Гешев – декларации, за които само съвестта на подписалите ги, ако изобщо ѝ обръщат внимание пред оправданието "трябва да се живее", е наясно доколко са съгласни, че Гешев е най-добрият избор! Само през последната седмица имаше още един повод за съмнение - припомнянето как Делян Пеевски хич и не намери място в делото "КТБ" и заради кого!
Сегашното решение на Радев обаче реално не го поставя под особен натиск, ако той в крайна сметка одобри Гешев, след като ВСС го гласува отново – нещо, което 99,99% пак ще се случи. При тази хипотеза, обаче, има и друга – Радев не е задължен от никакъв законов срок да подпише указа за утвърждаване на Гешев, каквото беше положението и преди да наложи вето. Точно тази вратичка и дали държавният глава ще я използва ясно ще покажат дали само от куртоазия върна кандидатурата или наистина смята за нередно всичко случило се при този избор и ще търси Конституционния съд. Ще покаже и друго – дали Радев може да излиза от орбита на БСП по особено важни въпроси, защото от този избор малко неща са по-важни в държавата, макар малцина да си дават сметка. Защото Корнелия Нинова беше пределно ясна в "Лице в лице" на bTV точно преди втория тур на местните избори – нашата квота във ВСС си гласува както си иска тя. Да, бе, да, напълно независима е – и освен всичко друго, тази квота много охотно застана на позицията на квотата на ГЕРБ, че и на другите политически квоти. Всичките приказки на света няма да заличат това впечатление на тотално сговаряне от парламентарните партии за незаобиколима подкрепа – само действия биха го променили, т.е. действия при второто гласувеане във ВСС!
Дали ще има неочаквана развръзка или все пак логичното ще се случи и Иван Гешев ще стане главен прокурор? Радев още има голяма роля в сюжета!
Автор: Ивайло Ачев

Източник: actualno.com