Очаквано управляващото мнозинство в парламента, подкрепено от Воля, отхвърли ветото

...
Очаквано управляващото мнозинство в парламента, подкрепено от Воля, отхвърли ветото
Коментари Харесай

Очаквано - мнозинството преодоля ветото на президента над Изборния кодекс

Очаквано ръководещото болшинство в Народното събрание, подкрепено от " Воля ", отхвърли ветото на президента върху разпореждания от измененията в Изборния кодекс. " За " повторното приемане на промените гласоподаваха 124 депутати, а 89 бяха " срещу ".

 Караянчева: Баби от Българска социалистическа партия идват и ми споделят: Вразумете ги нашите, не желаеме машинно гласоподаване! Виж още

" Българска социалистическа партия за България ", Движение за права и свободи и шестима самостоятелни депутати поддържаха ветото. ГЕРБ, " Обединени патриоти ", " Воля " и един самостоятелен депутат гласоподаваха " за " повторното приемане на измененията, т.е. срещу ветото.

Румен Радев върна за ново разискване наредбите, свързани с паралелното гласоподаване в една секция с хартиени бюлетини и с машини, с което обещаното от ръководещите цялостно машинно гласоподаване отпадна. В претекстовете си той уточни, че по този начин се обезсмисля машинното гласоподаване и се усложнява изборният развой.

Държавният глава нападна и наредбата, с която законодателят разпорежда на ЦИК отговорността за наемане или закупуване на машините.

Той възрази и против анулацията на законовата възбрана посредством народен референдум да бъдат решавани въпроси от компетентността на Велико национално заседание.

По време на дебатите преди гласуването, траяли повече от два часа и половина, още веднъж се стигна до остри реплики сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия. Лично ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева описа, че в нейния изборен регион - Кърджали, баби от Българска социалистическа партия идвали и й казвали да вразуми техните хора от левицата, тъй като те не желали да гласоподават с машини.

Управляващите попитаха още дали Румен Радев и водачът на левицата Корнелия Нинова не са определени с книжен избор.

От Българска социалистическа партия отвърнаха, че болшинството се пробва да саботира и обезсмисли машинното гласоподаване. Социалистите настояха, че по този начин няма да се понижи огромният брой недействителни бюлетини.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР