Очаквано, споразумението за новото име на Република Македония не беше

...
Очаквано, споразумението за новото име на Република Македония не беше
Коментари Харесай

Ето кой пръв нададе вой срещу името „Северна Македония“

Очаквано, съглашението за новото име на Република Македония не беше посрещнато с утвърждение единомислещо в Гърция и Македония. Първи своите възражения изрекоха опозиционни обединения в двете страни.

„ Зоран Заев мина алените линии, които до момента защитаваха всички политици, на които жителите гласоподава доверие да управляват страната, се споделя в изказване на ВМРО-ДПМНЕ, оповестява „ Фокус “.

„ Зоран Заев освен призна, че се е съгласил да промени конституционното име, само че и се е съгласил и към националността, която до момента бе ясно избрана, да се добави „ жители на Северна Македония “. Властите в Гърция честват напълно предстоящо, защото за първи път в траялите две десетилетия договаряния един политик от Македония се съгласи безконтролно да одобри всички техни условия и да им обезпечи най-хубавата договорка до момента. Република Македония, нейното минало, настояще и бъдеще през вчерашния ден станаха жертва на навика на Зоран Заев да си кърши гръбнака за персонален интерес “, се споделя в партийното изказване.

Лидерът на най-голямата опозиционна партия в Гърция Кириакос Мицотакис пък съобщи: „ Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас няма политическа легитимност да подпише
съглашението за името на Македония (в източника - Бивша югославска република Македония), защото то не се употребява с утвърждението на неговия младши сътрудник в обединението – партията „ Независими гърци “ (АНЕЛ) “.

Един ден откакто Атина и Скопие оповестиха, че са постигнали историческа договорка за превъзмогване на десетилетия спор, водачът на „ Нова народна власт “ прикани президента Прокопис Павлопулос да подсигурява, че съглашението ще бъде преразгледано от Народното събрание преди да бъде подписано от държавното управление.

В по-ранно изказване пред телевизия „ Скай “, представителят на консервативната партия Мария Спирайки съобщи, че държавното управление в Атина е постигнало „ неприятно съглашение “, като добави, че министър председателят „ няма легитимност да постави своя автограф “.

„ Нова народна власт “ разкритикува договорката, наблягайки, че тя признава македонската етническа принадлежност и език.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР