Очаквано, след преминаването на фонда за лечение на деца към

...
Очаквано, след преминаването на фонда за лечение на деца към
Коментари Харесай

Фондът за лечение спря окончателно да се финансира от дарения

Очаквано, след прекосяването на фонда за лекуване на деца към здравната каса, даренията за него дефинитивно стопираха. Във фонда, който беше основан преди 15 години с концепция да се финансира от дарения, от 1 април до 15 май са постъпили едвам 706 лева от донори, сочат данните на здравната каса. От 1 април той публично е под шапката на НЗОК.

Така, макар данъчните облекчения за дарения към фонда, които разрешават понижаване на данъчната основа с 50 на 100, се сбъдват упованията, че никой няма да желае да подарява на здравната каса. Засега не се сбъдват и опасенията на неправителствения бранш, че непокътнатите данъчни облекчения може да доведат до порочни практики и корупция, без парите действително да отиват за лекуване на деца. От касата настояват, че средствата от дарения постъпват в обособена сметка, в която наличните 700 лева надали са импортирани за злоупотреби.

От 2016 година, когато ГДБОП арестува показно тогавашния шеф на фонда за лекуване на деца Павел Александров и започнаха серия разтърсвания в работата на структурата, даренията понижават. Според доклада на фонда за 2018 година даренията са били едвам малко над 74 000 лева Само година по-рано те са били съвсем 166 000 лева Държавното финансиране е било 8.8 млн. лева за 2018 година

На фона на постъпилите 706 лева за месец и половина от дарения, разноските на здравната каса за същия интервал за лекуването на деца по линия на някогашния към този момент фонд, са в размер на 1 037 123 лв. Парите са от дотация от държавния бюджет.

 

ДЕЙНОСТ

За интервала са прегледани и завършили 70 случая на деца, които се нуждаят от лекуване, а други 146 още са в развой на разглеждане. За 32 от тях са издадени заповеди за заплащането на скъпи медикаменти в региона на онкохематологичните и редки болести, медицински произведения, нужни за неврохирургични и ортопедични интервенции, както и за лекуване в чужбина, а на едно дете е отказано. За 17 случая са готови заповеди, за 20 случая е обезпечен превоз и престой за пациента и родителите. Останалите са в развой на окомплектоване на документите.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР