Очаквано носителят на наградата за най-добро българско морско ветроходно постижение

...
Очаквано носителят на наградата за най-добро българско морско ветроходно постижение
Коментари Харесай

80-годишният д-р Васил Куртев е най-добрият мореплавател

Очаквано носителят на премията за най-хубаво българско морско ветроходно достижение за годината „Златен глобус“ е 80-годишният стоматолог от Каварна доктор Васил Куртев. Престижното отличие разгласи на връх Никулден ръководителят на фондация„ Кор Кароли ” к.д.п. Тома Томов.Общо седем са номинациите за значими интернационалните плавания и реализирани спортни резултати във ветроходството тази година.

Д-р Васил Куртев посрещна на 22 януари своя празник самичък в Индийския океан-Бенгалския залив с яхтата на брат си „Одесос“, на чиято памет посвети своето околосветско корабоплаване, траяло 645 дни, изминавайки 26 000 благи по морета и океани. Той е бил притежател към този момент три пъти на морския „Оскар“, а името му се свързва и с проектирането и градежа на яхти, измежду които са „Норд“, „Бизоне“ и последната-„Одесос“.

Останалите номинирани -Йордан Русев за самотното му корабоплаване от Ирландия до Карибите, Лъчезар Братоев за отличното показване на екипажа му в регатата“Ролекс Мидълсън автобус 2017″, Никола Попов за плаването му от Варна до Карибите, Иван Димов, играч в клас“Лазер“, националният тим в клас“Оптимист“ и Светлозар Тенев, ще бъдат удостоени с грамоти. Връчването на „Златния глобус“ по традиция се организира на 20 декември. На този ден през 1976 година капитан Георги Георгиев потегля от Хавана с яхта „ Кор Кароли ”, с цел да затвори тъкмо година по-късно и отново там  своето околосветско корабоплаване.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР