Очаквано най-новата постановка на режисьора Петринел Гочев с трупата на

...
Очаквано най-новата постановка на режисьора Петринел Гочев с трупата на
Коментари Харесай

`Свекърва` изпълни до краен предел театралния салон

Очаквано най-новата режисура на режисьора Петринел Гочев с трупата на Габровския спектакъл провокира възторг. Официалната премиера на „ Свекърва “ се състоя на 25 юни 2019 година на сцената на театъра и обра овациите на публиката в осъществявания до краен лимит салон. Дни преди премиерата билетите бяха разпродадени, а искащите да видят постановката бяха насочвани за идващите ѝ представяния.

Аплодисменти по време на спектакъла и след спектакъла, смях в залата, възторжени поздравления от фенове и сътрудници от театралната общественост, диалог и среща с екипа на постановката след премиерата. Гости на събитието бяха преподавателят Георги Новаков от Театрален лицей „ Любен Гройс “, който е един от създателите и дълготраен изпълнителен шеф на Фондация „ А`Аскеер “, драматургът Мирела Иванова и артистите от трупата на Народен спектакъл „ Иван Вазов “ Гергана Змийчарова и Ева Данаилова, дългогодишният публицист от стратегия „ Христо Ботев “ на БНР Паулина Новакова, представители на локални и национални медии. Интересът към постановката възвърна позабравена театрална традиция – екипи на други театри да гостуват на министър председатели. Сред формалните посетители бяха шефът Биляна Петрова и част от актьорите на Драматичен спектакъл Ловеч, както и Тодор Боянов - шеф на Общински трагичен спектакъл „ Апостол Карамитев “ – Димитровград.

Режисьорът Петринел Гочев показа нов прочит на класическата комедия на Антон Страшимиров. Без да излиза идейно от текста, той ловко вплита изразни средства, присъщи повече за кинематографията. Похват, който беше уловен от феновете и споделен в отзивите им след събитието. Публиката съпреживя правене на спектакъл на високо професионално ниво. Майсторска актьорска игра, която способства действието на сцената да се развива динамично и с лекост, без да дава и намек за отработените до най-малка детайлност придвижвания, мимики, реплики и отигравания.

Ролята на свекървата Костанда изиграва Надежда Петкова, която работи с Петринел Гочев от 2013 година насам. В неговия театър „ Ромео и Жулиета “ тя игра Дойката, което ѝ донесе номинация за „ Икар “ през 2014 година за поддържаща женска роля. Друг прочут на публиката артист – Димо Димов, пресъздава облика на Баба Неделя. Подобно решение феновете срещат и в различен театър на режисьора - „ За Първото българско царство: Отшелника “, където той повери на мъже-актьори да показват някои от женските персонажи. Съвместната работа на Петринел Гочев с актьорите Надежда Петкова и Димо Димов натрупа забележителен шестгодишен опит и може да бъде проследена в четири негови постановки: „ Ромео и Жулиета “, 2013 година, „ Жана д’Арк “, „ За Първото българско царство: Отшелника “, 2018 година и „ Свекърва “, 2019 година

Актьорът Стоян Руменин пресъздава облика на Велчо-Свилен – наследник на Костанда. Като негова брачна половинка – Дечка, играе Велислава Маринкова. Живко Гущеров влиза в ролята на Павел Кереков – брат на Дечка, а Госпожа Керекова е пресъздадена от Тони Христова. Адриана Димова играе Дафинка – щерка на Баба Неделя, а Ангел Калев се превъплъщава в облиците на Поручик Дойчинов и Доктора. Гинка Дичева с изключение на като помощник-режисьор на спектакъла, се изявява на сцената в ролята на Слугинята. Голяма част от актьорския състав също влиза в екипа на предходното зрелище на Петринел Гочев „ За Първото българско царство: Отшелника “. Актьорският тандем Адриана Димова и Ангел Калев, е прочут на публиката от различен нашумял театър на държавна такса „ Рачо Стоянов “ – „ Истината или се осмеляваш “ на младия, надарен режисьор Васил Дуев, който е и доста сполучлив артист на софийската театрална сцена.

Съвсем друга сценографска визия показва младата художничка Даниела Николчова. Тя е и създател на костюмите в „ Свекърва “. Зрителите ще останат очаровани от изчистения и многофункционален фон, който невидимо укрепва действието и посланията на актьорите. Въздействаща и смислодопълваща е музиката в габровската режисура на „ Свекърва “. Нейн създател е композиторът Ян Руменин, който също е писал музиката за други два спектакъла на режисьора: „ Жана д’Арк “ и „ За Първото българско царство: Отшелника “.

Фотограф на представлението е Росина Пенчева, която работи с Петринел Гочев от 2013 година и е снимала всички негови постановки с Габровския спектакъл. Тя дебютира като сценичен фотограф в неговата „ Ромео и Жулиета “. В най-новия му театър „ Свекърва “ за първи път взе участие хореографът Светлана Цвяткова, която с работата си връща публиката във времето на валса и тангото.

Следващото зрелище на „ Свекърва “ на габровска сцена е на 1 юли. Предстои представянето му във Велинград на 25 юли, а през есента - в София, Пловдив, Варна и Бургас.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР