Очаквано или не, Румъния се превърна в европейски лидер във

...
Очаквано или не, Румъния се превърна в европейски лидер във
Коментари Харесай

Pyмъния ce пpeвъpнa в eвpoпeйcĸи лидep във възoбнoвяeмaтa eнepгия

Очаквано или не, Румъния се трансформира в европейски водач във възобновимата сила. 35% от употребяваното електричество в страната на 7 май е пристигнало от вятърни турбини, демонстрират данни на Румънската асоциация за вятърна сила.

Северната ни съседка е водач по този индикатор, като делът на вятърната сила в потреблението е съвсем 5 пъти по-висок от междинния за Европа.

Поради продължителния вятър и прекъсването на работа на блок 1 на АЕЦ Черна вода поради планов ремонт, вятърните турбини в Румъния създадоха 54 гВтч електрическа енергия, което съгласно оценките на промишлеността ще покрие потребностите на към 5 млн. семейства в Европейски Съюз.

Същия ден делът на създадената вятърна сила в потреблението на електрическа енергия в цяла Европа е единствено 7.5%, тъй че делът на вятърната сила в Румъния в потреблението е съвсем 5 пъти по-висок. На европейско равнище производството на вятърна сила е 603 гВтч на 7 май.

По дял на потреблението на вятърна сила северната ни съседка изпревари нормални водачи като Дания 22% (19 гВтч), Германия 15% (221 гВтч) и Ирландия 15% (13 гВтч).

 

money.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР