Очаквано и вече официално – САЩ реши да се оттегли

...
Очаквано и вече официално – САЩ реши да се оттегли
Коментари Харесай

САЩ напусна Съвета за човешките права на ООН

Очаквано и към този момент публично – Съединени американски щати реши да се отдръпна от Съвета по човешките права на Организация на обединените нации. Това беше обявено от американския представител в Организация на обединените нации Ники Хейли.
Решението не е изненада, откакто американската дипломация от дълго време приказва в звук на раздор що се отнася до този орган. Причината – съгласно Вашингтон Съветът заема антисемитски позиции що се отнася до „ вечния” спор в Близкия изток сред Израел и Палестина и нарушаването на човешките права в Палестина от Израел.
Самата Хейли употребява доста мощни думи при оповестяването на решението на американците – тя сподели, че Съветът е „ клоака на политическо пристрастие” и изясни, че Съединени американски щати подхваща тази мярка, „ защото нашата съвест не ни разрешава да останем част от лицемерна и служеща на себе си организация, която се подиграва с човешките права”.
Същевременно генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш изрази страдание по отношение на решението на Съединени американски щати, като съобщи, че би предпочел Вашингтон да не беше работил по този начин, съобщи Агенция „ Фокус”. „ Съветът на Организация на обединените нации по човешките права играе доста значима роля за насърчаването и отбраната на човешките права по целия свят “, съобщи Гутериш посредством документално известие.
Съветът по човешките права на Организация на обединените нации е помощен орган към Общото заседание на Организация на обединените нации, който проверява обвинявания в нарушение на човешките права, които се отнасят до всяка страна-членка на Организация на обединените нации. В него вземат участие 47 страни, които се избират на районен принцип за мандат от 3 години. Съветът заседава в Женева.
Откакто Съветът проработи през 2006 година, той е издал 78 резолюции против Израел и това в действителност е единствената страна, която бива публично заклеймявана като извършител на правата на индивида. За съпоставяне по отношение на Судан и протичащото се от години там Съветът към този момент показва само „ дълбока загриженост”. А специфичният докладчик на Съвета що се отнася до спора сред Израел и Палестина е единственият, който работи без мандат т.е. безсрочно. Сега това е Ричард Фалк, който дефинира отношението на Израел към палестинците като отношението на надзиратели в нацистки лагери по отношение на евреи. Дори Палестинската автономност изиска оставката на Фалк, обвинявайки го, че работи в поддръжка на „ Хамас”.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР