Очакванията за дефицита в държавния бюджет за 2022 г. е

...
Очакванията за дефицита в държавния бюджет за 2022 г. е
Коментари Харесай

Росица Велкова: Дефицитът в бюджета за 2022 г. ще е в размер на 4.2%

Очакванията за недостига в държавния бюджет за 2022 година е в размер на 4.2%. Очакваният недостиг в края на годината ще е 3,4% от Брутният вътрешен продукт.

Това заяви служебният министър на финансите Росица Велкова по време на брифинг в министерството, съобщи кореспондент на БГНЕС.

България е на четвърто място по мярка на бюджетния недостиг в Европейски Съюз, като преди нас са Латвия - 7%, Франция - 6.5%, и Малта - 5.8%.

6.4% е заложената инфлация в Бюджета за 2023 година, а прогнозата за растежа на Брутният вътрешен продукт варира в размер на 0.1 до 3.8%, като междинната стойност към 2.3%.

Растежът на действителния Брутният вътрешен продукт за 2022 година е с 2,9%, за 2023 година се чака той да бъде 1,6%.

" Вторият закон, който ще бъде препоръчан е законопроект при опазване на настоящи политики през целия интервал на 2022 година Разработили сме и законопроект, който да дава отговор на фискалните правила за недостига, по тази причина ще използваме базисния законопроект по настоящи политики, " съобщи още финансовият министър. Велкова добави, че 200 млн. се чака да постъпят в бюджета от здравноосигурителните вноски. 2,6 милиарда лева през декември се чакат от първото заплащане по ПВУ, 1 млрд лева от финансовите разноски, което се дължи на още веднъж на ПВУ. До момента от помощта за украинските бежанци са изхарчени 540 млн. лева, като от тях 176 млн. ще бъдат предоставени от европейски средства и европейски стратегии. От финансовите разноски се чакат общо 6,7 милиарда лева

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР