Очакванията са Великденските празници е да преминат с хладно време

...
Очакванията са Великденските празници е да преминат с хладно време
Коментари Харесай

Синоптикът Петър Янков обяви какво ще е времето на Великден и през целия април

Очакванията са Великденските празници е да преминат с хладно време и краткотрайни превалявания, по-съществени на 17 април. Тази година междинните месечни температури през месец април ще бъдат към нормата, в границите на 15 до 20 градуса. Тази прогноза направи дежурният синоптик на TВ-MET Петър Янков, представен от в. „ Труд”.

Доц. Кунчев разгласи по кое време ще е върховият миг и сериозните райони с COVID-19

Месечната сума на дъжда в по-голямата част от страната ще бъде над нормалните количества, които са до 50-60 л/м2. В Западните и в южни региони предстоящите количества ще бъдат от 70 до 80 л/м2.

Средните оптимални температури за месец април са сред 15 и 20 градуса, а междинните минимални – сред 4 и 9 градуса.

Сухите интервали за месеца са сред 1 и 3 април, 14 и 17 април ; валежните интервали : 4-13;18-29 април. Нормата за преваляванията в равнинната част на страната е от 35 до 70 литра, в планинските региони до 100, 120 литра на кв. м.

След дъждовното начало на април , в края на първата деседневка ще има повече слънце – от 8 до 13 април. Валежни интервали с по-продължителни превалявания се обрисуват от 14 до 19, от 22 до 26 и от 28 до 30 април. Условия за проливни превалявания с количества на дъжда над 30в/м2 ще има на 17, 26 и на 29 април.

Средните температури са с 3, 4 градуса по-високи от тези през март. Валежите също са повече, като се усилва интензивността им и от време на време имат временен, само че пороен темперамент. Като цяло по-топлите дни имат предимство над по-студените.

В планините снежната завивка в ниските елементи се стопява изцяло, а по-високите доста понижава по дебелина, а от време на време се и стопява.

Понякога, само че не всяка година над страната нахлува леден арктичен въздух и превалява сняг, който бързо се стопява. През последните 15 години снеговалежи е имало през 1997, 2001, 2002 и 2003, 2011 година.

Народна метеорология
Ако април е дъждовен, годината ще е плодородна



Народната метеорология включва прогнози за времето, които са учредени на обичайните знания и наблюдения върху придвижването на небесните тела, атмосферните феномени, държанието на животните, положението на дърветата и растенията. В тях е синтезиран многовековният трудов опит на селския собственик.

За април националната метеорология гласи: Когато има слана през април и е студено, годината не ще да е плодородна. Ако април е дъждовен, годината ще е плодородна.

Геомагнитна прогноза
Земното магнитно поле ще е умерено



През множеството дни на април слънчевата интензивност ще бъде ниска, земното магнитно поле ще бъде умерено и магнитни стихии не се чакат.

Повишение на геомагнитната интензивност се чака при започване на месеца, през интервалите 14 – 16 – ти и 23 – 24 -ри Април.



В полярните области на Земята ще има слаби магнитни стихии, само че няма да засягат Балканите. Април е характерен пролетен месец. През четвъртия месец от годината нормално има два до три дни с гръмотевични стихии. Слънчевото греене и продължителността на деня не престават да порастват. Опасността от слани е огромна, само че към края на месеца те не са особено събитие.

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви осведомяваме в действително време какви са климатичните условия в страната
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР