Очакванията са помощта да стигне за 3-4 хил. компании, а

...
Очакванията са помощта да стигне за 3-4 хил. компании, а
Коментари Харесай

Държавата предлага нова безвъзмездна помощ за фирмите - от 30 до 100 хил. лева

Очакванията са помощта да стигне за 3-4 хиляди компании, а кандидатстването да е през юни.

© Надежда Чипева Държавата разгласи нова скица за безплатно подкрепяне на бизнеса - този път за по-големи компании. Минималният размер на грантовете ще бъде 30 000 лв., а оптималният размер е 100 000 лв., като съответната сума ще бъде 1% от годишния оборот за 2019 година Общият бюджет на тази мярка е 156 млн. лева и е обезпечен от бюджета на оперативна стратегия " Иновации и конкурентоспособност ". От тази помощ обаче няма да могат да се възползват компании, които са получили заплащания по схемата 60/40 или друга поддръжка за опазване на личния състав.

Също както процедурата за подкрепяне на микро и дребните компании и тази ще се организира напълно електронно - посредством Информационната система за ръководство и наблюдаване на средствата от Европейски Съюз в България (ИСУН 2020). Засега не е оповестена съответна дата, на която ще бъде отворена схемата за кандидатстване, само че оферти и мнения по документите ще се одобряват до 29 май, което значи, че е реалистично още в първата седмица на юни предприятията към този момент да могат да заявят помощта.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики От ръководещия орган на стратегия " Иновации и конкурентоспособност " оповестиха още, че по процедурата за микро и дребни компании са постъпили общо 24 087 заявки на стойност над 197 млн. лв.. Възможността за кандидатстване към момента е отворена, защото първичният бюджет от 173 млн. лева ще бъде повишен. В момента се правят служебни инспекции на подадените заявки в Националната организация за приходите, Националния статистически институт, Изпълнителна организация " Главна ревизия по труда " и други институции и ведомства. След приемането и обработването на информацията ще се пристъпи към поетапното изпращане на уведомления до претендентите за премахване на откритите нередности ", споделят още от ОПИК и показват, че след привършване на оценката описът на утвърдените за финансиране претенденти ще бъде оповестен в интернет. Това се чака да стане най-късно при започване на юни.

Кой ще може да кандидатства

За грантовете от 30 до 100 хиляди лева ще могат да подават заявки единствено компании, които се класифицират като междинни предприятия - имат най-малко 3 млн. лева и най-много 50 млн. лева чисти доходи от продажби за 2019 година Също по този начин те би трябвало да са регистрирани до 31 декември 2018 година, което значи че за по-нови сдружения помощта няма да е достъпа.

Задължително изискване е претенденти да са записали спад от най-малко 20% в оборота (нетните доходи от продажби) за един от календарните месеци в интервала от 1 февруари 2020 година до месеца, предшестващ кандидатстване по отношение на междинния месечен през 2019 година Например, в случай че се кандидатства през юни ще може да се вземе оборотът за февруари, март, април или май и да се съпостави със средномесечния за предходната година. За засвидетелствуване на тези данни ще се изисква показване на Отчет за приходите и разноските за съответния месец.

Изключително значимо изискване за приемане на безвъзмездната помощ е предприятията да не са в хипотезата на " затруднено състояние " , което значи, че не би трябвало да имат насъбрана загуба за последните три години, която да надвишава 50% от личния им капитал. За сдружения с регистриран капитал от 2 лева, това значи, че даже и 1 лв. непокрита загуба ще ги дисквалифицира.

За да няма повтаряне на дотациите от тази скица са изключени и всички компании, които могат да получат финансиране по Програмата за развиване на селските региони.

За какво ще са парите

С получените безплатни средства компаниите ще могат да финансират действия, нужни за превъзмогване на ликвидни компликации в следствие от епидемиологичния гърмеж от COVID-19.

Допустими ще са разноски за закупуване на първични материали, материали и консумативи за производство на продукция или услуги; разноски за външни услуги (вкл. режийни разходи); разноски за личен състав (вкл. разноски за брутна работна заплата и разноски за осигурителни и здравни вноски за сметка на работодателя), хонорари за личен състав, нает на трудов контракт или по силата на контракт за ръководство и надзор (но не повече от 2 000 лв. месечно).

Недопустими разноски ще са: разноски за действия, които са стартирани и физически приключени или напълно осъществени преди 01.02.2020 година, без значение дали всички свързани заплащания са извършени; разноски за придобиване на дълготрайни материални и нематериални активи; разноски за краткотрайни активи, отвън посочените в т.14.2; разноски за артикули предопределени за продажба; разноски за възстановим ДДС; разноски за налози и такси; разноски, финансирани с обществени средства; разноски за възобновяване на поддръжка, получена от финансови принадлежности, финансирани с обществени средства; разноски за погашение на заеми, лихви по заеми, банкови такси; разноски за лизингови вноски; разноски за първични материали, материали и консумативи втора употреба; разноски за подготовка на планово предложение, ръководство и осъществяване на проекта; След приключването на осъществяването на дейностите по контракта за безплатна финансова помощ, бенефициентът е задължен да изготви и показа на Управляващия орган механически и финансов доклад, в който да се опише цялостното осъществяване на плана и постигнатите резултати.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР