Очакванията са, че до 2025 година ще изчезнат между 10

...
Очакванията са, че до 2025 година ще изчезнат между 10
Коментари Харесай

Очакванията са до 2025 година да изчезнат между 10 и 15 % от работните места

Очакванията са, че до 2025 година ще изчезнат сред 10 и 15 % от всички работни места, съобщи Българска телеграфна агенция. Това сподели в понеделник заместник-председателят на парламентарната обществена комисия Георги Гьоков на конференция " Бъдещето на труда - бъдеще за трудещите се или бъдеще за капитала? " в София Хотел Балкан. Форумът се провежда от Фондация " Солидарно общество " и Фондация " Фридрих Еберт ".
Според Гьоков и заместник-председателя на Националния съвет на Българска социалистическа партия Деница Златева, належащо е гражданското общество, синдикати и работодатели да слагат началото на изчерпателен спор за последствията от дигитализацията. 

Освен за материалното компенсиране на губещите служащи от дигитализацията, на форума бе обърнато внимание и на осигурителните и трудови права на хората в изменящата се среда, в която изчезват обичайните работни места. Все повече работата ще се прави от у дома, от кафенето, ще има контракти с разнообразни етапи на претовареност, означи шефът на Национален осигурителен институт Ивайло Иванов. Програмният шеф на Фондация " Фридрих Еберт " Пенчо Хубчев сподели, че има 2300 цифрови платформи за наемане на работа в света, които тотално трансформират досегашните форми на труд, като работещите постоянно нямат осигуровки, стандарти за работно време, за условия на труд.

България е на последно място в Индекса за навлизането на цифрови технологии в стопанската система и обществото /DESI/ за 2018 година, изоставайки с две места по отношение на миналата година, регистрираха специалистите. Участниците във форума се оповестиха и за одобряване на стандарт за базова компютърна просветеност, промени в образователните проекти и стратегии с фокус към математиката и естествените науки, разширение на план-приема в университетите по специалности, свързани с осведомителни технологии.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР