Очакванията на Драги инфлацията в еврозоната постепенно да достигне целевите

...
Очакванията на Драги инфлацията в еврозоната постепенно да достигне целевите
Коментари Харесай

Драги: Еврозоната се възстановява, но стимулите трябва да продължат

Очакванията на Драги инфлацията в еврозоната последователно да доближи целевите равнища на ЕЦБ докара до повишаване на еврото с 0.8% до 1.126 $ за едно евро.

Още по тематиката
Подуправителят на Българска народна банка, ръководещ " Банков контрол ", пред " Капитал "

На аукциона за 4-годишни ДЦК цената й падна до рекордно ниските 0.05%

Финансовата институция намали прогнозата си за инфлацията в еврозоната

Еврозоната се възвръща, само че тласъците към момента са нужни. Това съобщи президентът на Европейската централна банка Марио Драги на годишния конгрес на банката в Синтра, Португалия, оповестява Bloomberg.

Стабилен напредък и инфлация

Според Драги всички стопански индикатори свидетелстват, че еврозоната е минала през дефлационния интервал, а икономическият напредък последователно се завръща. Въпреки това гуверньорът на банката изясни, че намесата на ЕЦБ в стопанската система на еврозоната посредством инструментите на паричната политика би трябвало да продължи, до момента в който не се открият постоянни равнища на инфлация и дълготраен стопански напредък. Крайната цел на ЕЦБ е европейската стопанска система да стане оптимално постоянна и самостоятелна от контрола на паричната политика, изясни Драги.

Той съобщи също, че избрани промени в политиката на ЕЦБ ще бъдат осъществени, само че те ще бъдат прилагани последователно, доката банката огранчава въздействието си в стопанската система. В началото на събитието Драги отдаде изключително значение на смяната в политическата атмосфера по отношение на миналогодишното издание на конференцията, когато популистките талази разтърсваха еврозоната и референдумът във Англия докара до Brexit.

" Тъй като стопанската система продължава да се възвръща, поддържането на паричната политика на ЕЦБ без смяна е най-приемливият вид ", сподели Драги. " Централната банка може да си разреши да поправя параметрите на инструментите на паричната политика, само че не за да я затегне, а с цел да резервира нейната успеваемост в общи линии непроменена. "

За или срещу политиката на ЕЦБ

Позицията на Драги е част от дебата дали ЕЦБ би трябвало да продължи да усилва ликвидността в стопанската система, който стана извънредно настоящ, откакто през 2014 година банката разгласи желанието си да изкупи облигации на стойност 2.3 трлн. евро до края на 2017 година

Ефективността на изкуственото стимулиране на стопанската система също е настоящ обект на голям брой полемики. Вследствие от изкуственото стимулиране на стопанската система доста банки, измежду които Фед и ЕЦБ, са натрупали обилни салда, които крият опасности за стопанската система като висока ценова волатилност и риск за вложенията. От управителния съвет на ЕЦБ обаче считат, че рисковете пред икономическия напредък са добре уравновесени и чакат да не се постанова в допълнение понижаване на лихвите.

Паричната политика на ЕЦБ, която към този момент дава резултат, беше обект на съществено неодобрение от страна на комерсиалните банки. Наливането на пари в стопанската система и негативният главен лихвен %, поддържан от банката, изяждат облагите на комерсиалните банки, принуждавайки ги да работят с извънредно ниска разлика сред лихвите по заемите и по депозитите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР