Очакванията ми са, че немноголюдните протести в столицата и почти

...
Очакванията ми са, че немноголюдните протести в столицата и почти
Коментари Харесай

Адв. Стефан Левашки: Обществото ни се интересува повече от мис България, отколкото кой ще е главен прокурор

Очакванията ми са, че немноголюдните митинги в столицата и съвсем епизодичните на места в страната ще заглъхнат. Нашето общество, за жалост, се интересува повече от това коя е новата мис България, в сравнение с кой ще е основен прокурор в идващите седем години. Много малко жители схващат, че от една добре работеща правосъдна система зависят освен демократичните процеси, само че и техният персонален разцвет и живот. Една дребна част от адвокатската общественост и от съдийското съсловие няма да изостави вярата за смяна в правосъдната система, само че за членовете на обществото ни откровено се надява
Една дребна част от адвокатската общественост и от съдийското съсловие няма да изостави вярата за смяна в правосъдната система, само че за членовете на обществото ни откровено се надявам, че няма да стигнат до митинги чак след персонален конфликт с репресивните органи на страната, споделя в изявление за Toest.bg юрист Стефан Левашки.

Той е почитан правист и досегашен ръководител на Адвокатската гилдия в Пловдив. На форума „ Върховенството на правораздаването и справедливостта “ в София през 2018 година той получава премията „ Адвокат правозащитник “ за това, че поема гратис отбраната на Любомир Данчев – бездомника, упрекнат в тенденциозен палеж на пловдивския тютюнев склад през лятото на 2017 година

Ето какво още споделя юристът за избора на Иван Гешев за основен прокурор и за това нужна ли е смяна в Конституцията и в прокуратурата като част от правосъдната система: Президентът Радев имаше потребен ход още при първичното връщане във Висшия правосъден съвет на кандидатурата на Гешев за основен прокурор, сезирайки Конституционния съд с запитване във връзка с процедурата за избора му, защото законът не е задоволително явен в тази му част. Не съм политолог и не мога да отговоря какви са аргументите президентът да не го направи. Не знам дали е бил заплашван с импийчмънт и дали му е оказван напън. Знам единствено, че двама някогашни български президенти нарушиха към този момент някои процедури и по този метод повлияха на съответните публични процеси – президентът Стоянов с отхвърли си да връчи мандат за сформиране на държавно управление на Българска социалистическа партия в лицето на починалия Николай Добрев* и президентът Плевнелиев при избора на Венета Марковска за парламентарен арбитър.

За разлика от дирижираната и оказвана под строй и по лист поддръжка за единствената кандидатура за основен прокурор от страна на многочислените прокурорски и полицейски трудови колективи, издържана в най-хубавия жанр от едни други, сякаш към този момент позабравени времена, протестиращите мои сътрудници адвокати, а и включилите се към тях жители спореха аргументирано, изказваха разнообразни тези и сериозни отзиви, а не спуснати опорни точки. За страдание, неразбирането на извънредно значимата роля, която извършва фигурата на основния прокурор, на неограничените му пълномощия, цялостна безотговорност и липса на всевъзможен надзор върху активността му води и до неналичието на публичен интерес към този избор.

За страдание, чакам, че обществено декларираната от президента Радев необятна полемика за смяна на Конституцията, доколкото изобщо се състои, ще се трансформира в следващата говорилня без действителни резултати. Няма по какъв начин същински промени в Конституцията, нов модел за устройството на страната и обществото да се осъществят без избор на Велико Народно заседание, а сега не проличава да има политическа воля и подготвеност за свикването му измежду водещите политически партии в страната. Обществото ни изрично нито е квалифицирано, нито има какъвто и да е интерес към съществени промени в държавното устройство, разяснява Левашки.

Въпросът за мястото и ролята на прокуратурата е прекомерно многопластов, с цел да се отговори еднопосочно. Познати са разнообразни модели. Моето мнение е, че държавното обвиняване би трябвало да бъде изведено отвън правосъдната власт. Защото при настоящия модел, взет от руското право, прокуратурата не е потвърдила, че е изцяло еманципирана от изпълнителната власт и от политическите партии в страната, както по закон би следвало да бъде, счита той.

Той разяснява дали назначението на Сотир Цацаров за началник на КПКОНПИ и на Иван Гешев за основен прокурор подсигурява недосегаемостта на политическия хайлайф от правораздаване: На пръв взор наподобява обезпечена с тези назначения. Общото мнение е, че за още седем години се бетонира невъзможността за наказателно гонене за другите закононарушения, осъществени по време на Прехода, с оглед приключването на отминалостта им. Мисля си обаче, че е изцяло допустимо, почувствали се недосегаеми и работещи в добър тандем, Гешев и Цацаров да се еманципират и да се извърнат против сегашните си настойници или най-малко против някои от тях. Помним отношението на прокуратурата към водещи фигури от Политическа партия ГЕРБ за късото време, през което не бяха на власт, съобщи адв. Стефан Левашки.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР