Очакванията бяха тази година Давос да бъде Тръмпфест. Макар че

...
Очакванията бяха тази година Давос да бъде Тръмпфест. Макар че
Коментари Харесай

ДПА: Забавящият се растеж и световното напрежение хвърлят сянка върху Давос без Доналд Тръмп

Очакванията бяха тази година Давос да бъде Тръмпфест. Макар че той анулира присъединяване си на форума, водачите ще продължат да се занимават с разнообразни проблеми, свързани с неговата политика. Организаторите предизвестяват вниманието да не се концентрира напълно върху Вашингтон, разяснява ДПА.

Америкатският президент Съединени американски щати Доналд Тръмп имаше последната дума с речта си в края на миналогодишния Световен стопански конгрес и беше планувано той да открие тазгодишната среща на международните водачи в швейцарския планински курорт Давос. Опитите му обаче да притисне Конгреса да финансира пограничната стена с Мексико го лишиха от опцията да се срещне с сътрудниците си в Швейцария, защото той би трябвало да се оправи с блокирането на работата на някои държавни служби в Съединени американски щати. Високопоставени политици от 100 страни и шефове на най-големите компании в света, идващи в Давос, ще би трябвало да се задоволят с разбор нас туитовете на Тръмп и с изказванията на високопоставени американски членове на кабинета, които ще участват на събитието.

Политиката на Тръмп обаче играе основна роля в икономическите събития и създаващата се геополитическа обстановка, което може да оформи 2019 година. "Буреносни облаци надвисват над международната стопанска система ", заключи Световната банка този месец, като предвижда годишен напредък от 2,9 % за тази година по отношение на 3 предходната година. Институцията показва измежду огромните опасности за стопанската система тази година наказателните мита на Съединени американски щати и ответните ограничения на страни като Китай. В Съединени американски щати Световната банка чака растежът да се забави, защото лихвите порастват, а последствията от стратегиите за данъчни тласъци отслабват. Преди четиридневната среща в Давос от вторник до петък идната седмица Международният валутен фонд ще показа годишните си прогнози в понеделник. Тази седмица формалните данни демонстрираха, че растежът в най-голямата стопанска система в Европейски Съюз предходната година се е забавил, частично тъй като износът е намалял на фона на комерсиалния спор сред Европейски Съюз и Съединени американски щати.

Планирано е немският канцлер Ангела Меркел да посети Давос на 23 януари, с цел да произнесе значима тирада и да участва на спор за европейската лидерска позиция и полезности в света.

Френският президент Еманюел Макрон анулира присъединяване си в срещата в Давос, с цел да се занимае с протестното придвижване на "жълтите жилетки " в страната.

Основателят на Световния стопански конгрес Клаус Шваб насочи рецензии тази седмица, че водачите се концентрират основно върху краткосрочни вътрешни проблеми, а не върху международните проблеми, които би трябвало да бъдат разисквани в Давос, а измежду тях той открои климатичните промени и цифровата гражданска война. "Има недостиг на доверието в света ", сподели на конференция 80-годишният икономист от Германия. "Не може да се има доверие в елита, в случай че времевият му небосвод са идващите избори или идващият тримесечен доклад, " добави той.

Шваб желае 3200-те участници да се занимаят с дълготрайни проблеми като концепцията му за "Глобализация 4.0 ". Това е условно наименование за нова форма на взаимосвързаност, която да противодейства на национализма и популизма, като се ангажира с икономическото неравноправие, което върви ръка за ръка с глобализираната търговия и произвеждане. За Шваб Давос е и платформа за основаване на начинания за отбрана на климата, които да включват бизнеса и държавните управления, откакто специалисти предизвестиха предходната година, че са нужни незабавни и радикални ограничения за ограничение на международното стопляне.

Накъдето и да обърне взор Давос обаче, Тръмп постоянно ще е в дневния ред на срещата - било то поради решението му да овакантяване на Парижкото съглашение за климатичните промени или пък сегашните рецесии.

Стотиците сесии за диспути и безбройните неофициални срещи се чака да включват и тематиките като севернокорейската нуклеарна стратегия, която към този момент Тръмп не съумя да ограничи посредством договаряния, засегнатата от рецесия Венецуела, която получи предизвестия от американския водач, както и миграцията, където Съединени американски щати са измежду страните, бойкотиращи проекта на Организация на обединените нации в тази област.

При отсъствието на Тръмп вниманието в Давос ще бъде пренасочено към други водачи като Меркел, японския министър председател Шиндзо Абе, будещия несъгласия нов бразилски президент Жаир Болсонаро или пък към ръководителя на антиимигрантското държавно управление в Австрия Себастиан Курц. В неотдавнашно изявление за немското списание "Шпигел " Шваб отхвърли рецензиите, че дава платформа на популистите, изтъквайки, че всички държавни управления си имат своите дефекти.

"Погледнете Япония, която напълно наскоро излезе от Международната комисия по китолов. Германската обвързаност към въглищата също не е в полза на света, " сподели Шваб.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР