Очакваният от една седмица обилен сняг за пореден път успя

...
Очакваният от една седмица обилен сняг за пореден път успя
Коментари Харесай

Снегът отново изненада управляващите

Очакваният от една седмица изобилен сняг за следващ път съумя да изненада виновните за почистването му. В цялата страна бяха затворени пътища, в доста градове токът спря, оповестени бяха дървени ваканции в десетки селища. Централните улици в София бяха почистени с огромно забавяне, а тротоарите в центъра на града сутринта в понеделник бяха непроходими. Подлезите и спирките тънеха в сняг и киша до късно денем, а неспиращият дъжд усложни ситуацията.

Бедствената обстановка е на фона на 35.2 млн. лева в републиканския бюджет за зимно поддържане и снегопочистване на общински пътища, както и 100 млн. лева бюджет на София за непорочност. Тази зима снежните дни се броят на пръсти, написа в. Сега.

На фона на неприятното разчистване институциите още сутринта посъветваха жителите да не карат колите си. Министерство на вътрешните работи разгласи, че пътищата са рискови, и посъветваха да се потегля на път единствено при нужда.

Граждани се възмутиха, че снегът може да спре чак през април - тогава ли ще стартира чистенето. Факт е, че снегорини в София в понеделник на никое място не се виждаха. Градският превоз беше драматичен. Други жители дадоха отговор на Фандъкова, че са послушали съвета й да излязат без коли и в този момент чакат тя да им прати градския превоз, който чакат, мръзнейки.

От общината признаха, че има повреда по линиите на трамваи 20 и 22. Закъснения обаче имаха и редица други линии. Автобуси не стигаха до кв. "Манастирски ливади ". Бяха затворени и пътищата към Витоша. Пак поради неприятното време и непочистените улици бе оповестено, че няма да работят синята и зелената зона. Около обяд от общината оповестиха, че стартират да чистят и дребните улици, само че в малко квартали имаха този шанс.

Над 8000 клиенти на ЧЕЗ останаха без ток поради неприятното време, оповестиха от компанията. Най-много консуматори без ток имаше във Врачанско - 3212.

Във Видинско бе спряно електричеството на 1948 семейства. Ток нямаше и тук-там в Плевен, Благоевград, Монтана, Перник, София и региона. Заради неприятното време към София бяха пренасочвани и полети от летище "Пловдив ". Спря и трафикът към Гърция през граничния пункт "Кулата ".

Според Министерство на вътрешните работи придвижването е спряно поради искане от гръцка страна - отново поради мощния сняг. Тежките камиони бяха спрени в доста сектори. Ограничения бяха въведени в разнообразни сектори край Харманли, Тополовград, Добрич, Велико Търново и Ловеч. Между Мъглиж и Николаево напълно бе затворен подбалканският път. Причината бе нулевата видимост. На доста места и учебните заведения бяха затворени. Неучебни дни бяха оповестени в Каварна, Смолян, Перник, Търговище, Попово, Антоново, Дулово и Шумен.

Студената вълна и изобилните снеговалежи, които обгърнаха огромна част от Европа, взеха най-малко осем жертви в Полша, оповестиха осведомителните организации. В някои региони на страната температурите паднаха до минус 20 градуса по Целзий. 4-ма души пострадаха при произшествия в немската провинция Мекленбург-Предна Померания, а в град Любек полицията записва към 100 леки произшествия в границите на няколко часа. Снегът докара до анулацията на полети в Бремен. В Рим бяха затворени всички учебни заведения поради падналия сняг, който наруши придвижването на градския превоз и на влаковете. Затворени за визити бяха Колизеумът, Римският конгрес и други известни туристически обекти. В почистването на улиците се включи даже армията. Снежните стихии не подминаха и Хърватия. Около 1000 бойци участваха в разчистването на снега в най-тежко засегнатите региони, където снежната завивка е над метър и половина.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР