Очакваният добив от пшеница тази година ще бъде около 5,7

...
Очакваният добив от пшеница тази година ще бъде около 5,7
Коментари Харесай

Бозуков: Очакваният добив от пшеница ще е около 5,7 - 5,8 млн. тона

Очакваният рандеман от пшеница тази година ще бъде към 5,7 - 5,8 млн. тона. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите проф. доктор Христо Бозуков по време на тържественото разкриване на жътвената акция в землището на гр. Славяново, област Плевен. Той добави, че по предварителна експертна оценка прогнозното произвеждане от ечемик ще бъде над 500 хиляди тона.

Земеделският министър посочи, че площите, които се чака да бъдат ожънати с пшеница са близо 12 млн. дка, с ечемик към 1,25 млн. дка, а с рапица са 1,3 млн. дка. „ Това ми дава съображение да съм спокоен, че хлебният баланс у нас ще бъде обезпечен “, акцентира министър Бозуков. По думите му, без значение от изменчивото време, изобилните превалявания и падналите градушки, страната ни чака добра зърнена годишна продукция, която ще бъде прибрана в точния момент. Това сочат и данните от заключителното проучване на посевите.

Министър Бозуков акцентира, че прибирането на зърнената годишна продукция е най-важният миг от битието на българския земеделец.

Той сподели още, че земеделието е стратегически бранш, който има основна роля за стабилността на националната стопанска система.

" България е страна с поземлен капацитет, който съм сигурен, че ще продължи да се развива и отсега нататък. През годините, страната ни се утвърди като един от главните производители на пшеница и то освен в Европа. Като трайна наклонност през последните пет, а и повече години, се очерта плавното нарастване на размера на междинните добиви. Това се дължи на първо място на земеделските производители “, разясни още той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР