Очакваните промени във френския кабинет най-после са факт. Президентът Еманюел

...
Очакваните промени във френския кабинет най-после са факт. Президентът Еманюел
Коментари Харесай

Рокади във френския кабинет на фона на опустошителното наводнение

Очакваните промени във френския кабинет най-сетне са факт. Президентът Еманюел Макрон назначи водача на партията си Кристоф Кастанер за нов вътрешен министър, на мястото на подалия преди две седмици оставка Жерар Колон. Нови фигури са отпред на още 4 министерства. Новите назначения трябваше да станат ясни още предходната седмица, само че се забавиха в това число и поради опустошителните наводнения преди ден в Южна Франция, където за часове се изсипа дъжд що се касае за няколко месеца. Последната равносметка от бедствието е 12 починали, 9 тежко ранени и двама души в неопределеност.

52-годишният Кристоф Кастанер е водач на партията на президента " Република напред! ", бил е представител на държавното управление и е правилен покровител на Еманюел Макрон. Бивш член на Социалистическата партия, който обаче направи име в политиката едвам с идването на Макрон.

Поста поема от краткотрайно изпълняващия длъжността вътрешен министър и министър председател на Франция Едуар Филип.
Едуар Филип, министър председател на Франция: Сигурността е главен приоритет за президента и държавното управление. Вместо да държим дълги речи, потвърждаваме това с управническите си решения - с увеличението на бюджета за бранш сигурност, на броя на служителите на реда, жандармеристите и разследващите служби.
Новият министър похвали работата на сътрудниците си и даде безапелационна поръчка, че за сигурността на Франция се грижат същински експерти.
Кристоф Кастанер, министър на вътрешните работи на Франция: Ще работим неуморно, всеки ден по 24 часа, без никаква отмора и без да губим време, тъй като опазването на френските жители изисква големи старания.
Поста се оваканти, след оставката на Жерар Колон, който ще се бори за кметския пост в Лион. С нови министри са и ведомствата на културата, земеделието и отвъдморските територии. От Елисейския замък дефинираха състава на новия кабинет като " динамичен " и построен от специалисти.

На този декор ситуацията в южната част на страната остава тежка, откакто през вчерашния ден единствено за ден валя междинното количество за три месеца. Това са най-тежките наводнения в региона от близо век.

Лошото време засегна 70 общини, учебните заведения са затворени, а минимум 2000 семейства остават без ток. На въпроси на жители дали синоптиците не са закъснели с предизвестието, от държавното управление споделиха, че няма да прикриват дефекти в системата и че ще финансират нова свръхмодерна техника за по-точни прогнози.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР