Очаквани обилни валежи и гръмотевични бури станаха причина за днес

...
Очаквани обилни валежи и гръмотевични бури станаха причина за днес
Коментари Харесай

За десет области е обявен оранжев код за обилни валежи и гръмотевични бури

Очаквани значителни превалявания и гръмотевични стихии станаха причина за през днешния ден метеоролозите да разгласят оранжев код за 10 области в Западна и Централна България. Не са изключени и градушки.

Втората степен от тристепенната канара за предизвестия е в действие за областите София град, София, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Ловеч, Габрово и Смолян. Жълтият код е за областите Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Стара Загора, Хасково и Кърджали.

Максималните температури през днешния ден се чака да бъдат сред 17 и 22°, тук-там в Югоизточна България до 27-28°. През нощта против понеделник преваляванията ще продължат и още веднъж на доста места ще са обилни.

Над Черноморието през днешния ден ще е слънчево с краткотрайни нараствания на облачността, само че превалявания не се чакат. Ще духа мощен североизточен вятър. Максималните температури на въздуха ще 24-26°, а на морската вода 21-26°. Вълнението на морето ще бъде 3 бала с наклонност на увеличаване, изключително по южното крайбрежие.

Над планините облачността ще е забележителна. На доста места ще има превалявания и гръмотевични стихии. Ще духа мощен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е към 15°, а на 2000 метра – към 8°.

Затопляне от вторник

В понеделник преваляванията ще продължат, само че ще отслабнат и ще са на по-малко места. По-сериозни количества се чакат в Южна България. В източната половина от страната ще бъде много прохладно.

Във вторник от северозапад ще стартира скъсване и понижение на облачността. В югоизточните региони към момента през по-голямата част от деня ще доминира облачно време и тук-там ще превалява. Вятърът и в Източна България ще отслабне, ще стартира и покачване на температурите.

В сряда времето ще е слънчево. След обяд ще се развива купеста облачност, без превалявания. Температурите ще се покачат още.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР