Очакването за успех насочва погледите на публиката към българите, претенденти

...
Очакването за успех насочва погледите на публиката към българите, претенденти
Коментари Харесай

Кои са българските имена в надпреварата за Оскар

Очакването за триумф насочва погледите на публиката към българите, кандидати за " Оскар ". Кои са те - вижте повече детайлности от Айше Сали.

Теодор Ушев, Петя Златева и Милко Лазаров са тримата българи в дългия лист с кандидати за премиите на Филмовата академия.

" Физика на тъгата " на Теодор Ушев по претекстове от романа на Георги Господинов е измежду 90-те късометражни анимации, които се борят за " Оскар ". Филмът е продуциран на Канадския кино ръб.

От всички 90 в анкета с присъединяване на най-изявените шефове на фестивали и кинокритици " Физика на тъгата " попадна измежду трите заглавия, които събраха най-вече гласове и са с най-големи шансове.

Носталгията и неслучилите се фантазии на едно потомство са главната тематика на кино лентата. Премиерата на анимацията беше на фестивала в Торонто, а предходната седмица той пожъна триумф и пред българската аудитория.

Очакването на влиятелната сатуетка е добре познато за Теодор Ушев, тъй като през 2017 година със " Сляпата Вайша " той доближи до финалните номинации.

В същата категория се състезава и анимацията " Задачи за деня " на Петя Златева. Анимацията е избрана като красиво и тъжно пресъздаване на самотата в видимо естествения ден. Режисьорката е част от " Компот колектив ", които събира едни от най-талантливитие и изявени по света български аниматори.

" Ага " на режисьора Милко Лазаров е българското предложение в категорията, която вместо чуждоезичен, към този момент ще се споделя интернационален игрален филм. В нея тази година се състезават 93 страни, което е връх.

Метафората за последното семейство и нарушената естетика трансформират в универсална история кино лентата, който беше показан в конкурсната стратегия на " Берлинале ". Заглавието завоюва близо 40 награди на фестивали по целия свят. " Ага " е корподукция на Българска национална телевизия.

До нощта на церемонията на 9 февруари, описът с филми, които се борят за " Оскар " ще става все по-кратък, а любимците - все по-ясни. На 16 декември ще станат известни 10-те кандидати във всяка една категория, които не престават напред, а на 13 януари ще бъдат оповестени финалните номинации.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР