Очакваната с голям интерес българска премиера на реконструкцията на най-забележителното

...
Очакваната с голям интерес българска премиера на реконструкцията на най-забележителното
Коментари Харесай

Победа над слънцето с премиера в България

Очакваната с огромен интерес българска премиера на реконструкцията на най-забележителното в международен мащаб музикално-драматично произведение на съветския авангардизъм от началото на XX век - спектакълът "Победа над слънцето ", ще се състои през днешния ден, 20 септември, от 20 ч. на сцената на Thеatro (ул. "Върбица " 12).
За последното столетие има няколко опита за реорганизация на емблематичното зрелище - в Лос Анджелис, Виена, Лондон и Москва. Особен мотив за наслада е освен фактът, че София е измежду тези културни средища, само че и екипът зад това извънредно международно културно събитие е напълно български.
Представлението се играе на истинския език, на който е написано - по този начин наречения зауми, присъщ за всички творби на това течение с главен представител Велимир Хлебников. Прологът към "Победа над слънцето " също е негово дело.
Режисьор на плана е популярният театрал Андрей Россинский, основател и началник на московския спектакъл "Лаборатория ", преименуван по-късно в "Московски спектакъл за музика и драма ". Костюмите към спектакъла са тъкмо копие на истинските, основани по непокътнатите ескизи в Държавния съветски музей, който е и сътрудник на Thеatro в това зрелище. За задачата е привлечена заслужилият активист на Руската федерация Ирина Балашевич - художник-постановчик, сценограф и костюмограф.
Хореографията е поверена на Йоана Иванова - ученичка на Александър Илиев в специалността "Театър на придвижването ", а плакатът е дело на Христо Алексиев. Останалите членове на българския екип на постановката са: Берна Касимова, Бисер Станков, Боян Цонев, Глория Георгиева, Дани Атанасова, Димитър Бакалов, Костадин Жеков, Недялка Раева, Петър Бозуков.
Веднага след премиерата у нас спектакълът потегля по международните подиуми с гостувания в Малага, Испания, в спектакъл "Сервантес " през март, следващата година с три дати в Доха, Катар, по-късно в Саудитска Арабия, Китай и Южна Америка, следвайки програмата на Държавния съветски музей в Санкт Петербург.

www.theatro.bg

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР