Очакваме управляващото мнозинство да прояви далновидност и отговорност и да

...
Очакваме управляващото мнозинство да прояви далновидност и отговорност и да
Коментари Харесай

БСП – София предлага общинско предприятие да чисти София

Очакваме ръководещото болшинство да прояви предвидливост и отговорност и да одобри причините ни, сподели Калоян Паргов

Предлагаме кметът Йорданка Фандъкова да приготви основаването на общинско дружество, което да поеме почистването на София. Идеята е това да стане в период от 6 месеца. Очакваме ръководещото болшинство да прояви предвидливост и отговорност и да одобри причините ни. Това сподели водачът на Българска социалистическа партия - София Калоян Паргов, който е и ръководител на групата общински съветници в СОС, във връзка идното на следващия ден разглеждане и гласоподаване от Общинския съвет на отчета на социалистите.

" Все повече страни в Европейски Съюз дават обществените услуги посредством лични сдружения и предприятия ", добави той.

" Анализът на ръководството и разходването на средствата за чистотата на столицата през последните седем години сочи, че план-сметката за дейностите по събиране, транспортиране, неутрализиране на битовите боклуци и за подържане на непорочност на града е повишена с към 50% - от 147 257 241 лева през 2014г. до 217 166 644 лева за 2020г. А софиянци не престават да правят оценка като водещ проблем неприятното положение на чистотата и качеството на въздуха ", показват в отчета си общинските съветници от " Българска социалистическа партия за България ".

Според тях основаването на такова общинско дружество дава опция за реализиране на по-добра действеност, по-ефективното ръководство на собствеността, изгодност и бистрота в работата и по-ефективен надзор, който е и гаранция за повишение качеството на услугата и на общинските доходи.

Социалистите акцентират и преимуществата на общинското дружество за непорочност. Средствата от такса битови боклуци ще се разходват транспарантно за дейностите по миене на улици, сметосъбиране и сметоизвозване и поддържане на чистотата на публичните пространства. Друго преимущество е, че профилираната техника за машинно метене, миене, сметосъбиране и зимна поддръжка ще е благосъстоятелност на Столична община. Те показват, че планирането и разходването на средствата ще става с решение на Столичния общински съвет, а контролът върху активността ще се реализира директно от кмета на София.

" Ще се икономиса забележителен финансов запас, който в този момент образува облагата на комерсиалните сдружения, с които Столична община има подписани контракти, както и Данък добавена стойност по тези контракти ", уверени са съветниците от Българска социалистическа партия.

В отчета се споделя, че такива общински предприятия са сполучливо работещи модели в други общини в България и огромни европейски градове като Виена, Мюнхен, Атина, Белград и други От Българска социалистическа партия - София напомнят, че в столицата от 2013г. действа Оперативна програма " Столично дружество за отнасяне на отпадъците ", което експлоатира съоръжения за отнасяне на боклуци на стойност над 400 млн. лева

" Създаването на общинско дружество по непорочност ще бъде продължение на добра процедура ", безапелационни са социалистите.

Те се базират на разбор на НСОРБ на положителните европейски практики, съгласно който последните трендове са от ден на ден държави-членки на Европейския съюз да дават независимо обществените услуги, възлагайки ги на лични търговски сдружения или предприятия, вместо да ги аутсорсват на външни оператори.

" Сред положителните европейски практики и стандарти са изведени прозрачността, публичността и отчетността на общинските предприятия. Както и използването на ясна и транспарантна финансова политика на разноските и вложенията, включително и посредством системата за вътрешен одит и надзор върху предоставените активи - общинска благосъстоятелност ", аргументират се общинските съветници от " Българска социалистическа партия за България ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР