Очакваме през този летен сезон между 5,8 и 6 млн.

...
Очакваме през този летен сезон между 5,8 и 6 млн.
Коментари Харесай

До 6 млн. туристи очакваме през лятото

Очакваме през този летен сезон сред 5,8 и 6 млн. задгранични туристически визити у нас. Така ще надградим постигнатото през предишното лято в интервала юни-септември, когато страната бе посетена от 5,3 млн. чужденци и отчетохме растеж от 5,7 на 100. Това сподели министърът на туризма Николина Ангелкова в утринния блок на БТВ. Тя уточни още, че българите също пътуват в страната, като през предходната година те са осъществили повече от 9 млн. нощувки в местата за настаняване. Очакваме тази наклонност да се резервира, разяснява още тя.

Важен фактор за сполучливия сезон е стопанисването на морските плажове, а тази година успяхме да понижим броят на неохраняемите плажове със 17, заяви министър Ангелкова. Това лято линиите без стопани са 86, като предходната година тяхната численост бе 103. Предстои оповестяването на процедури за избор на концесионер на линии, чиито контракти изтичат през идната година. Необходимо е търговете за стартират допустимо най-рано, тъй като са продължителни и единствено по този начин може да считаме, че безстопанствените ще понижават годишно, сподели министърът.

Относно сезона тя уточни още, че ще има засилени инспекции както по плажовете, по този начин и на местата за настаняване. Всичко, което е в моите пълномощия ще бъде прецизно проверявано, безапелационна беше тя. Всички концесионери и наематели могат да оферират разнообразни плажни такъми, само че не могат да задължават потребителите да ги употребяват и за това ще следим прецизно, означи министър Ангелкова. Показателен факт за положителното качество на линиите е, че тази година 13 плажа са отличени с интернационалния документ за качество „ Син байрак “.

В отговор на въпрос за градежа на плаж Корал министър Ангелкова съобщи, че се следи всеки проблем по Черноморието и министерството подхваща всички дейности, с цел да се подсигурява интереса на страната и спокойната отмора на туристите. И трите плажа Корал, Иракли и Карадере бяха оповестени за плажове за екологичен туризъм с помощта на желанието на втория мандат на кабинета Борисов 2 и нашата самодейност. Тези плажове бяха извадени от листата на тези, които се отдават на концесия и чартърен и са неохраняеми. Проверки се вършат и на неохраняемите и на охраняемите плажове. И те ще продължат. Важно е да се облекчи режима за създаване на къмпинги, тъй като сега процедурата е много тежка, като се изискват документи що се касае за градеж на хотел.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР