Очакваме през този летен сезон да постигнем ръст от около

...
Очакваме през този летен сезон да постигнем ръст от около
Коментари Харесай

Министър Ангелкова: Очакваме чуждестранните туристи това лято да са повече от 5,5 млн.

Очакваме през този летен сезон да реализираме растеж от към 5% по отношение на визитите през предходната година в интервала юни-септември и задграничните туристи да са повече от 5,5 млн. През Лято 2017 година общо задграничните туристи доближиха 5,3 млн., като и тогава регистрираха повишаване от 5,7%. Ако нашите прогнози бъдат оправдани това ще е трета поредна година на напредък и ще ни включи в една от най-устойчивите дестинации за летен туризъм.
Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова на конференция след съвещанието на Националния съвет по туризъм в к.к. „ Св. Св. Константин и Елена “, оповестиха от пресцентъра на ведомството. Туристическите сдружения са задължени да подават заявление–декларация, в което се разказват типът на организацията, предметът на активност и членовете й. Това е дължим документ по Закона за туризма, а за тези организации, които не съблюдават наредбите на закона може да стартира процедура по изтриване, заяви министър Ангелкова. Смятам, че това е редно предвид на тези, които съблюдават закона, уточни още министърът
Министърът осведоми, че главният фокус на Годишната стратегия за Национална туристическа реклама 2019 година ще е създаването на маркетингови и информационни акции свързани с съществени целеви пазари. Сред тях са Германия, Русия, Англия, Полша, Гърция, Румъния, Македония, Сърбия, Турция, Италия, Австрия, Франция, както и Китай, Съединени американски щати, Япония, Южна Корея, Индия и страните от Близкия Изток.
Програмата за национална реклама се утвърждава година по-рано преди започване на осъществяването й, изясни министърът. И разясни, че това се прави за реализиране на стабилно развиване на бранша, което се потвърждава и от статистиката за туристически визити. С съответни стъпки вървим в посока реализиране главната цел на Министерството на туризма, а точно превръщането на България в целогодишна туристическа дестинация, уточни още тя.
Във връзка с контрола по курортите министър Ангелкова бе безапелационна, че по време на целия летен сезон ще бъде извънредно мощен. В отговор на журналистически въпрос по отношение на противозаконните заведения в Щкорпиловци тя изясни, че Министерството е изпратило писмо до кмета на община Долни Чифлик, който да издаде заповед за унищожаване на противозаконните обекти. „ Министерството на туризма няма пълномощия да отстранява заведения, които действат незаконосъобразно. Ние изпращаме писма до способените органи, в тази ситуация това е кметът, който би трябвало да издаде сходна заповед. Предстои да разберем какво се случва с тях от кмета на Община Долни Чифлик “, посочи министър Ангелкова. И добави, че за последните три години броят на неохраняемите плажове е понижен от 136 през 2015 година до 86, плюс трите плажа за природосъобразен туризъм.
Относно препоръчаните промени в Закона за туризма и разделянето на курортите на зони министърът изясни, че концепцията се поддържа от 80% от всички огромни туристически организации и туроператори. Тя уточни, че задачата е не да бъдат териториално разделяни, а продуктово, като всяка една община, дружно с локалния отрасъл, ще може да взема решение дали курортът да бъде една зона, или не. Всички огромни туроператори, които ни поддържаха, споделят, че и сега те работят в Златни пясъци и Слънчев бряг на база продуктово зониране и поддържат напъните ни това да бъде осъществено, сподели министър Ангелкова.
Министърът поздрави управлението на курорта във връзка 110 години от основаването на „ Св. Св. Константин и Елена “, който е първият морски курорт у нас. И им пожелава все по този начин да съумяват да привлекат вниманието както на българските, по този начин и на задграничните туристи с първокачествен туристически артикул.
Кметът на Варна Иван Портних поздрави министър Ангелкова за поредната и усилена работа, както и за активността на цялото министерство и заяви, че съгласно статистиката на Летище Варна за първите шест месеца на 2018 година се регистрира растеж от 31% на полетите. Това се дължи на навлизането на нискотарифните авиокомапнии и на множеството постоянни линии от и до аеропорта, което е доказателство, че Варна се утвърждава като целогодишна дестинация, посочи той.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР