Очакваме по време на българското председателство на Съвета на Европа

...
Очакваме по време на българското председателство на Съвета на Европа
Коментари Харесай

Борисов към Звиздич: Елитите на Балканите не бива да очакват, че Европа ще ни реши проблемите


 dsc_3210_resized  dsc_3188_resized  dsc_3192_resized  dsc_3241_resized  dsc_3164_resized  dsc_3175_resized  dsc_3182_resized  dsc_3227_resized
„ Очакваме по време на българското председателство на Съвета на Европа най-сетне да получим статут на претендент ”, акцентира Денис Звиздич след срещата си с Бойко Борисов в Сараево.

Той разгласи, че се работи по концепцията за разкриване на авиолиния Скопие-София-Сараево.

„ При нас са едни същински другари, които посрещаме с открити сърца. Продължаваме да работим дружно по планове, които са значими за Западните Балкани. Искреността е основна за нашите връзки. Дадохме началото на едно по-качествено съдействие ”, съобщи Звиздич. Той благодари на Борисов за всичко, което България е направила за Босна и Херцеговина.

„ Не бива да сме прекомерни оптимисти ”, обърна се Борисов към сътрудника си. Той напомни, че на Балканите има чудесна природа и големи запаси, които ни дават огромни шансове.

„ Всичко зависи от политическия хайлайф на Балканите. Никой не може да ни помогне в случай че не схванем, че всяко връщане към предишното е пагубно. Няма въпроси, които не могат да бъдат решени в този момент. Не можем да кажем като влезем в Европа ще ги решим. Западните Балкани не могат без Сърбия, не могат без Македония, само че не могат и без Босна и Херцеговина. Между всички тези страни има нещо, което е като камъче в обувките. Вие би трябвало да решите проблемите между тях. Ние би трябвало да се покажем пред Европа като умни, разумни… Това, че имаме разнообразни религии, е плюс. Проблемът е радикалният ислям ”, безапелационен бе Борисов.

Той разгласи, че страните от Балканите би трябвало да си напишат домашното и по този начин да се явят пред Европа.

„ На 17 май, на среща на всички водачи, би трябвало да отидем с решени проблеми. Какво има да разделяме. Сърбия са наши другари, Русия са наши другари, съобщи Борисов и разгласи: Трябва да отидем пред Европейски Съюз с решени проблеми. Не можем да кажем, че това с Косово е проблем… Ще ни кажат – като си решите проблемите, елате. Трябва да ги решим, без значение от политическите взаимни отстъпки които би трябвало да създадат елитите. Видяхме какво носят войните. 150-160 милиарда евро са вредите от войната в Сараево. Войните разрушават. Ние желаеме да градим. Трябва да сме другари. В Европа е доста значимо да се обърнеш към някого с „приятелю ”, сподели още Борисов.

По време на пленарното съвещание той акцентира че следва тежък развой. „ Виждам вашата упоритост. Ние също минахме сложни години. Сега имаме вяра, че няма по-добър път от Европейски Съюз. Прави сте, че доста от сътрудниците не познават района, на мен ми лиши доста време да изяснявам около бежанския напън.

Сложно място са Балканите, доста пресни рани има. Страховете на всички се усещат във въздуха. Присъствах на срещата на Берлинския развой и за първи път съм лек оптимист. Канцлерът Меркел, Могерини – те са наясно, че Балканите би трябвало да са в Европейски Съюз. Но би трябвало всичките шест страни да сте еднообразно уверени. На Балканите все се вършим на доста велики, но нямаме пътища и желаеме пари. Трябва работа, работа ”, сподели Борисов.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР