Очакваме оспорвани избори в два тура с отворен финал. Това

...
Очакваме оспорвани избори в два тура с отворен финал. Това
Коментари Харесай

Какви са резултатите от най-новото проучване за изборите 2 в 1 ГРАФИКИ

Очакваме оспорвани избори в два тура с отворен край. Това съобщи по bTV социолога Боряна Димитрова от Алфа Рисърч във връзка последното изследване за публичните настройки за изборите.

В изследването, което е без значение, извършено измежду 1000 души като изявление с таблети, общо 52,7% декларират предпочитание да гласоподават за президент и 4.6% за парламент, което е повече от предните избори, което потвърждава, че избори 2 в 1 са по-мобилизиращи за популацията.

Има фактори, които могат да попречат и да понижат този %, единият е Коронавирус ситуацията - тя може да обърне обстановката, а второ - електронното гласоподаване, което може да откаже по-голяма част от възрастното население.


Като статистика от графиките се вижда, че ГЕРБ-СДС резервира след изборите през юли резервира първото си място. 23,1% е устойчива отдалеченост. Това е поради появяването на още един артист измежду партиите и срутва на Има Такъв Народ, изясни тя.

ГЕРБ-СДС са върнали 2 - 3 %, в съпоставяне със спада от резултата през юли. Това е забележителен растеж, само че на фона на значителен спад при другите.

Второто място е люта борба - Българска социалистическа партия с 16, 8% против 15,8% на новата партия. "В изгода на Българска социалистическа партия играе високата готовност на симпатизантите им, в това число от президентския избор, само че против тях може да играе възможната Коронавирус обстановка, която визира най-силно по-възрастните гласоподаватели и хората, които имат повече терзания да гласоподават машинно. Тези фактори обаче не са възпиращи за "Продължаваме смяната ", съобщи тя.

Социологът изясни, че съгласно изследването Има Такъв Народ понижава двойно своите гласоподаватели. "Част от гласоподавателите на "Има подобен народ ", "Демократична България " и "Изправи се БГ! Ние идваме! " отиват при "Продължаваме смяната " и тъкмо това преразпределение е основно за настройките, които следим ", сподели тя.


Следващия парламент ще е 6 партиен, статистическата възможност е 99 на 100 и в него сe oчаква, че ИБГНИ може да не прескочи 4-процентната преграда на идните избори.

Все отново предизборната акция е пред нас.

Боряна Димитрова регистрира като постоянна поддръжката, която се чака да получи актуалният държавен глава Румен Радев на изборите за президент, като зад него стоят към 90% от гласоподавателите на Българска социалистическа партия, както и 2/3 от тези на Има Такъв Народ и Политическа партия.


"Около 80% от симпатизантите на ГЕРБ са подготвени да поддържат проф. Анастас Герджиков. Лозан Панов събира по-нисък капацитет от "Демократична България ", тъй като към 1/4 от техните симпатизанти също избират Румен Радев ", добави тя.

Изследването, извършено в интервала 4 - 10 октомври от "Алфа Рисърч " не включва кандидат-президентската двойка Мустафа Карадайъ - Искра Михайлова, само че се чака към 80 на 100 от гласоподавателите, взели участие в него, които са декларирали, че към момента не са избрали своя претендент, да поддържат ръководителя на Движение за права и свободи и неговата кандидатура да има мобилизационен резултат върху партията.

Според социолога изборите 2 в 1 най-вероятно ще оправдаят упованията за повишение на изборната интензивност, само че три фактора могат да "обърнат обстановката " - утежняващата се Коронавирус обстановка, отхвърли от машинно гласоподаване на избрани гласоподаватели и възможното внезапно утежняване на икономическата обстановка.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР