Очакваме над 5% ръст в туризма за летния сезон спрямо

...
Очакваме над 5% ръст в туризма за летния сезон спрямо
Коментари Харесай

Очакваме над 5 % ръст в летния туризъм

Очакваме над 5% растеж в туризма за летния сезон по отношение на предходната година. Това сподели заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева по време на Пети годишен конгрес на Български съюз по балнеология и СПА туризъм, съобщи „ Фокус “.
„ Удоволствие е през днешния ден да съм измежду вас. Изключителните естествени благосъстояния у нас и минералните извори са основа за развиването на висококачествени туристически артикули. Страната ни е обилно талантлива от природата и заема второ място в Европа след Исландия по ресурси от минерални извори. Проучени са над 600 минерални източника с 1600 извора и общ денонощен дебит над 270 млн. литра “, добави тя.
„ По оценка на самостоятелни специалисти оценките на СПА туризма са на високо ниво. Отчитайки огромния капацитет на този дял от туризма, от МТ с поддръжката на специалисти, разработихме 7 балнео и СПА дестинации в цялата страна. Те обгръщат 58 обитаеми места. Поискани са мнения по тематиката от 50 Общини, които са базара за основаване на тези дестинации като получихме утвърждението на към този момент 30 от тях. Планираме през есента плана да се завърши.
След това дестинациите ще бъдат цифровизирани и качени на страницата на МТ. Те ще бъдат включени в акциите, с които представяме България по изложби. Надяваме се да доближат до повече хора “, сподели още тя. По думите ѝ създаването на балнео и СПА тактиката е съществена задача на МТ за преобразяване на България в целогодишна дестинация за туризъм, а преимуществата му за стопанската система са свързани с даване на сложна услуга, привличане на по-платежоспособни посетители и разкриване на нови работни места.
„ В момента сертифицираните балнео и СПА центрове са 113. За първите 7 месеца на 2018 в страната ни са обитавали 5.2 млн. задгранични туристи, което е близо 7% растеж по отношение на 2017 година. А за юни и юли общия брой на туристически визити на чужденци е 2.8 млн., което е с 3.6% повече от същия интервал за 2017 година макар дъждовното начало на месец юли. Над 5% растеж за туризма чакаме за летния сезон. Миналото лято имахме 5.3 млн. задгранични туристи, а в този момент чакаме да са повече. Аналогично порастват и приходите ни от интернационален туризъм. Според последните данни Българска народна банка те са над 2 млн. евро, което е растеж с 8.1% по отношение на предходната година “, посочи още тя.
„ Надявам се да имаме ползотворна работа, а данните да бъдат потребни за бъдещото развиване на бранша “, пожела зам.-министърът на туризма.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР