Очакваме много от българското председателство и споделяме целите му, каза

...
Очакваме много от българското председателство и споделяме целите му, каза
Коментари Харесай

Меркел похвали Борисов и идеята му за среща ЕК-Турция

" Очакваме доста от българското председателство и споделяме задачите му ", сподели канцлерът на Германия Ангела Меркел след срещата с премиера Бойко Борисов през днешния ден в София.

„ Скъпи Бойко Борисов, благодаря за сърдечния банкет в София. Радвам се, че имам опция при започване на Българското председателство да гостувам тук. Очакваме доста от него, квалифицирано е чудесно от българското държавно управление. Мотото „ Съединението прави силата “ е тъкмо това, от което има потребност Европейски Съюз “, съобщи Меркел.

По думите й от географското си състояние България може да направи доста за развиването на връзките със съседите си. „ Много интензивно говорихме за тези връзки. Например за неформалната среща, която желае да се организира в София за Западните Балкани. Напълно споделяме задачите на Българското председателство “, коментира и акцентира, че „ би трябвало да улесним процеса на съгласуваност, да дадем опция на хората да се свържат с пътища и железници “.

По време на диалозите е засегната темата Турция. „ Благодарим на България за това, как тя пази нашата обща граница, изключително българо-турската граница “, сподели Меркел.

„ Приветствам самодейността на българския министър председател Борисов заедно с ръководителя на Европейска комисия и комисията да се срещнем с президента на Турция и да приказваме намерено по всички въпроси “, съобщи федералният канцлер.

Тя приветства идеята за построяването на газов хъб във Варна, за да се диверсифицират доставките на природен газ в Европа.

На въпрос за членството на България в Шенген, Меркел сподели: „ Обсъждаме от дълго време въпроса за присъединението на България към Шенген. Виждаме какви старания България полага и я подкрепяме. Не мога да кажа съответна дата за присъединението на страната в Шенген “.

Най-щастлив съм от това, че Европейски Съюз води мирна, добросъседска политика, сподели министър председателят Бойко Борисов след срещата с канцлера на Германия Ангела Меркел. „ С неспокойствие всички очакваме по-скорошното основаване на държавно управление в Германия, която е мотор за Европа. За положителното на всички е колкото може по-бързо да има държавно управление “, разяснява Борисов.

Българският премиер благодари за поддръжката за газовия хъб „ Балкан “. „ Благодаря заподкрепата за опазването на границата. Благодаря за тези 160 млн. евро, които в Братислава Европейски Съюз отпусна за границата. Благодаря и за служителите на реда и ФРОНТЕКС, които взаимно с нас охраняват Шенгенската външна граница на Европейски Съюз “, добави той.

„ Що се касае за Шенген доста разгадавам на визитата на холандския министър председател Марк Рюте на 6 февруари. Мисля, че по въздух и вода няма никакъв проблем България да влезе в Шенген и в този момент, и през днешния ден. А пък и тъй като Холандия най-гласно изрази несъгласието си България и Румъния да са в Шенген, да има възможност неговите специалисти да обиколят цялата граница, всички пунктове, където желаят “, заяви Бойко Борисов и добави, че ще им бъде обезпечен цялостен достъп до където пожелаят. „ След като проведа диалога с него, както Ангела сподели, тогава ще повеждам и диалози с нея “, сподели още той.

Във връзка с настояването му в Страсбург за правене на пътна карта за интеграцията на Западните Балкани в ЕС и кои би трябвало да са главните точки, Борисов разяснява: „ Неслучайно няколко пъти го дублирам. Те са два такта – единият е чисто политически, в който Европейска комисия, европейските страни работят по затваряне на главите, по процедурата, която има Европейски Съюз за приемане на страни членки “. „ Амбициите на елитите на тези балкански страни би трябвало да бъдат да покриват колкото могат по-бързо критериите “, изясни министър председателят. „ За да покажем на тези нации, че Европа идва, че това не е развой в миналото, някъде, ще пристигна време да станете членове - през европейски фондове, през европейски заеми би трябвало да строим инфраструктурата, която ще ги приближи най-много до страните в Европейски Съюз и ще увеличи тяхната конкурентоспособност. Този проект канцлерът на Германия го одобри и смята, че парите, които ще са нужни в границите на 10-15 години до момента в който се проектира, строи – по никакъв начин няма да са вкупом и доста “, сподели още той.

Източник: Дарик нюз
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР