Очакваме между 150-160 хил. тона грозде да бъде прибрано за

...
Очакваме между 150-160 хил. тона грозде да бъде прибрано за
Коментари Харесай

Близо 160 хил. тона грозде ще бъде прибрано за винопроизводство

Очакваме сред 150-160 хиляди тона грозде да бъде прибрано за винопроизводство. Това сподели министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов , който откри гроздобера в село Могилово, община Чирпан, област Стара Загора, съобщи " Фокус ".

По думите му България има общоприетоо към 600 хиляди декара лозя, 55% от тях са червени, а 45% - бели, като в тях са и десертните сортове.

„ Очакваме не по-лоша годишна продукция от предходната година “, съобщи Порожанов, като изясни, че за разлика от предходната година през актуалната е имало проблеми с градушки и наводнения. „ Там, където нямаме покритие на противоградната система, несъмнено имаше масиви, които пострадаха. Имаше и наводнени лозя - по един или различен метод това се отрази на самите насаждения от позиция на рандеман. Миналата година обаче имахме изсъхване на зърната на замия плод и той стана доста по-лек “, изясни министърът.

Той съобщи, че чака реколтата тази година да бъде с добра захарност. „ Очакваме сред 150-160 хиляди тона грозде да бъде прибрано за винопроизводство. Други 100 хиляди тона общоприетоо се употребяват за производството на ракия. Има и експорт - годишно от България излизат към 10-20 хиляди тона, а и несъмнено оцета, който се прави от винарните - сред 50-60 хиляди тона “, сподели още министър Порожанов.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР