Очакваме краткотрайна и плитка рецесия в сектора на промишлеността в

...
Очакваме краткотрайна и плитка рецесия в сектора на промишлеността в
Коментари Харесай

Кристофор Павлов: Забавянето на българската икономика ще е по-малко спрямо други страни от ЦИЕ

" Очакваме краткотрайна и плитка криза в бранша на индустрията в България през идната година, като не се планува тя да се придвижи върху потребителските разноски и бранша на семействата ", това разкри Кристофор Павлов, основен икономист в УниКредит Булбанк, в предаването " В развиване " с водещ Делян Петришки.

Павлов напомни, че те съставляват към 70% от Брутният вътрешен продукт сега, до момента в който експортно насочената част от стопанската система - индустрията и част от услугите, са 25-30% от стопанската система.Той изясни, че съществува доста боязън и неустановеност във връзка с близката вероятност за международната стопанска система.

" Увеличават се прогнозите за закъснение на растежа ѝ през идната година. Нашият световен сюжет също планува умерено закъснение на международната стопанска система, което ще настъпи най-много по линия на развитите стопански системи. Очакваме краткотрайна и плитка криза в Съединени американски щати следващата година и в допълнение закъснение на растежа в еврозоната по отношение на равнищата, които се обрисуват през тази година от към 1,5% ", уточни Кристофор Павлов.

" Външни фактори ще са виновни за неподходящи резултати върху българското стопанство. Това е в основата на нашия сюжет за закъснение на икономическия напредък в България от предстоящи 3,5% за 2019 година до 2,9% през 2020 година Износът ще бъде главният канал на тези отрицателни резултати ".

Кристофор Павлов означи, че българската стопанска система ще бъде наранена в доста по-малка степен от други такива от Централна и Източна Европа, изключително тези от Вишеградската четворка.

" Нашата стопанска система е доста по-малко отворена от тези на множеството страни от Вишеградската четворка. Освен това е и в доста по-малка степен интгегрирана по отношение на немската стопанска система, за разлика от страни като Словакия и Чехия, да вземем за пример ".

" Очаква се следващата година Турция да излезе от криза и да означи темпове на напредък, въпреки и скромни. Така българската стопанска система ще получи някакъв тласък през външното търсене ", акцентира гостът.

Главният икономист на УниКредит Булбанк посочи, че в случай че през 2008-2009 година е имало смисъл от осъществяване на внимателна фискална политика за удобно влияние върху оценката за риска и лихвите, то в този момент няма смисъл от това, защото лихвите в световната стопанска система към този момент са на доста ниски равнища.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР