Очакваме инвестиции на азербайджанската компания Sokar в газоразпределението през втората

...
Очакваме инвестиции на азербайджанската компания Sokar в газоразпределението през втората
Коментари Харесай

Петкова: През България може да се доставя газ от Азербайджан и за други страни

Очакваме вложения на азербайджанската компания Sokar в газоразпределението през втората половина на годината, споделя министърът на енергетиката

Азербайджан и България могат да доставят азерски природен газ освен за България, а през нашата територията до други страни от района. Това може да стане посредством интерконектора Гърция-България, газопреносната система на „ Булгартрансгаз “ ЕАД и посредством плана за районен газов хъб „ Балкан “. " Очакваме Азербайджан да бъде един от основните снабдители на природен газ за газоразпределителния център „ Балкан “. Това декларира в изявление за азербайджанската организация " Тренд " министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която на следващия ден отпътува на посещаване в Баку.

Доставките могат да бъдат в направление към Румъния, Сърбия и Македония и надлежно към техните прилежащи страни, разяснява Петкова.

При построяването на газовата връзка сред България и Гърция се цели стартирането й в употреба да съвпадне със завършването на газопровода ТАНАП пред 2020 година, с цел да може България да получи контрактуваните 1 милиарда куб. м газ от находището Шах Дениз 2. На процедура след 2020г. азербайджанският природен газ ще задоволява към 25-30% от потреблението на природен газ в България, което е сериозен дял, който ще увеличи доста енергийната ни сигурност и ще насърчи конкуренцията на българския газов пазар, споделя Петкова.

На въпрос за присъединяване на SOCAR (азербайджанската държавна нефтена компания - б.а.) в разширението на газовото вместилище в Чирен министър Петкова декларира, че приветства включването й в бъдещи търгове. Пояснява, че се планува потенциалът му да доближи до 1 милиарда куб.м., а дневният рандеман да е до 10 млн. куб.м.

Министърът на енергетиката на България напомня, че сега SOCAR изследва газоразпределителния бранш у нас. В края на предходната година година компанията е оповестила процедура за правене на предпроектно изследване за опциите за вложения в газоразпределението в България. " При позитивни резултати от предпроектно изследване, през втората половина на тази година чакаме SOCAR да стартира първите вложения в газоразпределението в България ", споделя тя.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР