Очакваме Инспектората за опазване на куртурното наследство в Министерството на

...
Очакваме Инспектората за опазване на куртурното наследство в Министерството на
Коментари Харесай

Искат глоба за Хаджигенов

Очакваме Инспектората за запазване на куртурното завещание в Министерството на културата да му сформира два акта за определяне на административно нарушаване от по 30 хил.лева, зоват от сдружението.

Министърът на културата Боил Банов да санкции адв.Николай Хаджигенов от така наречен " Отровно трио " за увреждане на постройката на Министерството на вътрешните работи, зоват от Сдружение " Зограф ".

В Закона за културното завещание /ЗКН/ ясно е написано, че който унищожи или повреди културна полезност, се санкционира с санкция в размер от 15 000 до 30 000 лева, акцентират от гражданското съдружие и желаят Министерство на културата да подхващат административноказателни ограничения хората, които се включиха най-дейно в мятането на яйца и домати във вторник и четвъртък вечерта по фасадата на постройката на вътрешното министерство. Зданието е монумент на културата, строено е по план на проектант Георги Овчаров.

Сградата на Министерство на вътрешните работи на ул.”Ген. Гурко” и „ 6-ти септември “ е оповестена още през 1978 година за архитектурно-строителен монумент на културата с категория „ национално значение “, само че все пак тя бе поругана, повредена и омърсена от група протестиращи, предвождани и нахъсвани от Арман Бабикян и Николай Хаджигенов от така наречен " Отровно трио ", установяват от съдружие „ Зограф “.

Безспорно, най-активен в съсипването и увреждането на фасадата на този неподвижен монумент на културата бе точно юрист Хаджигенов, който персонално донесе на рамо във вторник вечерта огромен кашон с яйца пред постройката на Министерство на вътрешните работи и както се видя от излъчени в обществените мрежи видео материали и от директни телевизионни включвания от мястото на събитието, след това ги раздаваше на присъединилите се в „ проявата “ протестъри, а в същото време им даваше и „ скъпи “ препоръки и рекомендации къде тъкмо да ги мятат, означават от съдружие „ Зограф “.

В четвъртък вечерта юристът на близката до сърцето на Божков ЛиЛана още веднъж се изяви като основно настоящо лице и уредник на „ акцията “ по замерянето с яйца и домати на постройката на Министерство на вътрешните работи, а това ще рече, че е извънредно време той да понесе и тежестта на плануваните в закона наказания за тези свои вандалски и хулигански прояви, ориентирани към съзнателно увреждане на недвижими културни полезности с „ национално значение “, намиращи се под специфична протекция, допълват от съдружие „ Зограф “.

От гражданската организация показват, че съгласно Чл. 200а. (1) на настоящия Закон за културното завещание „ Който унищожи или повреди културна полезност, в случай че действието не съставлява закононарушение, се санкционира с санкция в размер от 15 000 до 30 000 лева, а на едноличен търговец или юридическо лице се постанова имуществена глоба в размер от 25 000 до 50 000 лева “

" Очакваме в тази връзка от Инспектората за запазване на културното завещание в Министерство на културата да сформира два акта за определяне на административно нарушаване на юрист Хаджигенов от „ Отровното трио “ и да му наложи надлежно и две санкции от по 30 хиляди лв. според Закона за културното завещание за вредите и вредите, които бяха нанесени по негов апел и с неговото доста интензивно персонално присъединяване във вторник и четвъртък вечерта по фасадата на постройката на Министерство на вътрешните работи на ул. „ Ген. Гурко “ ", декларират от съдружие „ Зограф “.

Както е известно, заплатите на всички държавни чиновници в Инспектората за запазване на културното завещание в Министерство на културата бяха индексирани и увеличени напълно неотдавна с 30 %, а това допуска тези явно добре платени инспектори да бъдат отсега нататък и доста по-загрижени, строги и безкомпромисни във връзка с опазването и съхраняването на културните ни забележителности и недвижими културни полезности, изключително тези в категорията с „ национално значение “, аргументират се от „ Зограф “.

Георги Овчаров учи архитектура в Техническия университет в Мюнхен, където му преподава популярният професор Паул Бонац. След дипломирането си се връща в България. Архитект Овчаров проектира къщата с ателие на писателя и художник Сирак Скитник на столичната улица „ Борова гора “, която се счита за едно от архитектурните бижута на София.

Георги Овчаров, който е мощно повлиян от Неокласицизма в архитектурата, е създател на архитектурните планове и на днешната Университетска болница за интензивно лекуване „ Царица Йоанна – ИСУЛ” в София, на постройката на Министерство на вътрешните работи, на Агрономическия факултет на Софийския университет (днес Биологически факултет на Алма матер), на административната постройка на община Бургас, на постройките на Военното издателство, Държавния музикален спектакъл и хотел „ Севастопол” в София.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР