Очакваме икономическият растеж на България да се възстанови, макар и

...
Очакваме икономическият растеж на България да се възстанови, макар и
Коментари Харесай

За България предстои стабилно умерен растеж на икономиката, обяви Еврокомисията

Очакваме икономическият напредък на България да се възвърне, въпреки и с ограничавания поради намаляващо търсене на задграничните ѝ пазари, дефицит на чиновници и охладени потребителски настройки, разгласи Европейската комисия

В пролетната прогноза за 27-те страни от Европейския съюз, публикувана през днешния ден в Брюксел, се дават малко по-добри упования от зимната прогноза. Изчисленията демонстрират предстоящ доклад за 2018 година за напредък от 3.1% от БВП1 което е по-слабо от постигнатото през предходните три години - 3.5% (2015), 3.9% (2016) и 3.8% (2017). Но за тази и идната година упованията са за леко възстановяване на темпото до 3.3% и 3.4% от Брутният вътрешен продукт.

Пролетна прогноза на Европейска комисия за България
Износът ще се възвърне по отношение на отстъплението от предходната година и, в случай че няма външни ценови шокове, инфлацията ще се задържи в границите на 2.6 - 1.8 %.

Заетостта би трябвало постепенно да пораства с по към 0.1% през всяка от трите години сред 2018 и 2020 година Така следващата година прогнозата е безработицата да намалее до 4.8% от трудоспособното население, което е съвсем два пъти по-малко от данните за 2015 година (9.2%).

Бюджетът ще продължи да регистрира остатък, а общественият дълг - да понижава, като рисковете за растежа на стопанската система са общо взето уравновесени. Добрата вест е, споделят създателите, че частното ползване може да се усилва по-бързо от предстоящото, стига да се усъвършенства потребителското доверие и да продължи стягането на трудовия пазар, поради което работодателите се принуждават да оферират по-високо заплащане в търсене на личен състав. От друга страна, рискове носи вероятно внезапно стесняване на търсенето на главните за България експортни пазари.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР