Очакваме двустранният ни стокообмен с Румъния да надхвърли 7 млрд.

...
Очакваме двустранният ни стокообмен с Румъния да надхвърли 7 млрд.
Коментари Харесай

Стоянов: Очакваме двустранният ни стокообмен с Румъния да надхвърли 7 млрд. евро 

Очакваме двустранният ни стокообмен с Румъния да надвиши 7 милиарда евро до края на годината. Това заяви министърът на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов при откриването на българо-румънски бизнес конгрес в Русе през днешния ден. В него присъединяване взеха над 100 компании от двете страни, заяви Министерството на стопанската система.

„ През 2021 година сме постигнали нарастване в стокоомбена от близо 40% “, акцентира министър Никола Стоянов и добави, че наклонността за увеличение се резервира и за първите 5 месеца на 2022 година, като
Български компании към този момент са водачи в обособени браншове на румънския пазар. Като образец бе посочена търговията с обособени хранителни артикули - българска компания е водач в продажбата на варива, а друга – в тестените произведения. Българските компании имат сериозен дял в застраховането и даже в кредитирането в северната ни съседка.

„ Български компании към този момент са съперници на европейско равнище, като доказателство за това са публични поръчки на румънската страна, които се печелят от български компании “, акцентира Никола Стоянов и в тази връзка разяснява, че българска строителна компания построява нов 30-километров магистрален сектор в Румъния.

„ Българските вложения в Румъния са в пъти повече от румънските в нашата страна и това е наклонност, която се надявам със взаимни старания да променим ”, обърна се Никола Стоянов към участниците във форума. Той открои и някои от взаимните начинания - присъединяване на румънски компании в профилирани изложби, активизиране на дейностите за показване на български артикули на румънския пазар и румънските артикули на българския пазар и други

България и Румъния биха могли да си сътрудничат и в региона на транспортната и цифровата съгласуваност, в това число и по взаимни планове със средства, отпуснати от Европейски Съюз по националните проекти за възобновяване и резистентност, бе коментирано още по време на форума. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР