"Очакваме БВП на България за 2020 г. да е 130

...
"Очакваме БВП на България за 2020 г. да е 130
Коментари Харесай

Работодателите са за внос на работна сила

"Очакваме Брутният вътрешен продукт на България за 2020 година да е 130 милиарда лева ", съобщи Радосвет Радев, ръководителят на Българската стопанска камара, на конференцията на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР). Организацията показа целите си за 2020 година.

Дигитализация

Според Цветан Симеонов, ръководителя на Българската търговско-промишлена палата, е недупостимо да нямаме електронно ръководство. Така предприятията не са задоволително конкурентоспособни. От организацията на работодателите упорстват за публично-частно партньорство в областта на дигитализацията и нововъведенията.

Принципът на назад начисляване

Тодор Батаков, заместител шефът на УС на Българската търговско-промишлена палата, разяснява разширено да се ползва правилото на противоположното начисляване, който ще даде повече сигурност. В момента правилото се потвърждава с дерогация, и то в обособени случаи. Според АОБР България би трябвало да последва страни като Австрия, които водят борба за този принцип. Работодателите дадоха за образец сполучливото му използване в бранша на зърнопроизводството.

Против по-ниския налог за едноличните търговци

"Не е добре да има разлика сред дребните и междинните предприятия ", счита Цветан Симеонов. И тази година работодателите дефинираха като незаслужено намаляването на налога на едноличните търговци с 5%. Те се оповестиха и против анулация на налога върху дивидента.

МВФ: 37,8% е дялът на сивата стопанска система в България

Тези данни от Международния валутен фонд цитира Кирил Домусчиев, ръководителят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците, и съобщи, че тази процедура заплашва светлия бизнес у нас и основава заплаха за трудещите се.

Баланс сред околната среда и бизнеса

Да се спазят точките на Европейската зелена договорка до 2050 година също е залегнало измежду целите на АОБР.

"Мръсният въздух е опасност за бизнеса ", твърди Домусчиев. От името на АОБР той разгласи, че поддържа налозите върху колите, които замърсяват повече. Той предложи по-строг надзор върху автосервизите, които изгарят нерегламентирано отработени масла. Според него лицензите на такива автосервизи би трябвало да се лишават.

Работодателите означиха, че енергетиката е главен проблем на бизнеса. "През последните години България стартира да внася електрическа енергия, а преди бе експортьор. Това е абсурд ", съобщи Васил Велев, ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал в България. "Близо 11 евро на MW/h ние доплащаме на борсата - нещо, което не вършат други страни ", добави още той. Според него България има задоволително престояващи мощности, които можем да изнасяме. Така тези мощности биха намалели своите разноски.

Недостиг на човешките запаси

Липсата на човешки запаси е резултат от демографската обстановка. Тук от АОБР оферират да последваме положителните европейски модели на Германия, Чехия и Полша, които вземат съществени ограничения в законодателството си за импорт на работна мощ. Според работодателите даже завърналите се българи няма да са задоволителни като работна ръка на фона на увеличаващите се пенсионери. "Агенцията по заетостта би трябвало да внася и чужденци ", считат те.

Липсата на инженерно-технически експерти в страната също е измежду основните проблеми на бизнеса. Този проблем води началото си от гимназиалното обучение, където учениците не са добре осведомени за заплащането и професионалното развиване в обособени браншове, безапелационен е Велев.

Реклама на бизнеса в България също би съдействала за привличането на служащи в страната. Според АОБР ние сме водещи на международно равнище в редица браншове, само че триумфът ни е неизвестен и България остава неразпознаваема в чужбина, за което виновност имали медиите.

От АОБР са единомислещо срещу да заплащат 3 дни отпуск и против проектозакона на Вътрешна македонска революционна организация за 2 дни повече отпуск за непушачите .

По въпроса с ръководството на хазартния бизнес у нас работодателите не са единомислещи. Радосвет Радев означи, че казината да вземем за пример притеглят чужденците да оставят пари в нашата стопанска система. "Свиленград става Лас Вегас ", сподели той. Но Васил Велев е уверен, че би трябвало да се контролират "агресивните реклами за билети ", които подтикват, че може да се забогатее елементарно, без да се учи и работи.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР