Очакваме българският износ през 2019 г. да надхвърли 57 млрд.

...
Очакваме българският износ през 2019 г. да надхвърли 57 млрд.
Коментари Харесай

Износът през 2019 г. може да надхвърли 57 млрд. лв., прогнозира Манолев

Очакваме българският експорт през 2019 година да надвиши 57 милиарда лева Тази прогноза направи заместник-министърът на стопанската система Александър Манолев по време на откриването на българо-японски бизнес конгрес. В събитието присъединяване взеха и посланикът на Япония у нас Масато Ватанбе, изпълнителният шеф на Българска организация за вложения Стамен Янев, заместник-председателят на Българската търговско-промишлена палата Георги Стоев и други За присъединяване във форума дойде и японска бизнес делегация ръководена от Сатоши Абе, общоприет шеф на представителството на Японската организация за външна търговия във Виена.

Манолев акцентира, че в последната година има сериозна активизация в двустранните ни стопански връзки. Участниците в срещата оцениха като доста сполучлив бизнес форума, който се организира в България през месец юни предходната година и в който присъединяване взеха над 30 японски компании.

Зам.-министърът подчертава на икономическите резултати, които България реализира – растеж на Брутният вътрешен продукт над междинния за Европейския съюз, нарастване на експорта ни и сериозен интерес за нахлуване на нови вложения. “Тези трендове в българската стопанска система дават съображение за оптимизъм, само че ние би трябвало да поставим всички старания за гарантиране на стабилността и адаптиране към провокациите от новата индустриална гражданска война, пред която сме изправени “, акцентира икономическият заместник-министър.

Акцент в изявлението му бяха и някои от най-добре разрастващите се браншове на българската стопанска система като осведомителни и информационни технологии, автомобилостроене и машиностроене, хранителна индустрия и други „ Вярвам, че имаме огромен капацитет освен за пускане на повече общи планове сред българския и японския бизнес, само че и за по-осезаемо наличие на наши артикули на вашия пазар “, сподели още Александър Манолев.

Организирането и провеждането на събитието бе по самодейност на зам.-министър Манолев и дипломат Ватанбе и бе разисквано на работна среща сред двамата през месец декември 2018 година Тогава двамата се договориха да наситят 2019 година със взаимни събития в икономическата сфера и да си партнират за провеждането на още няколко основни форума. Тези дейности са в осъществяване на подписания сред тях екшън проект за активизиране на икономическите контакти сред двете страни в средата на 2018 година

Зам.-министър Манолев организира и двустранна среща с Сатоши Абе, общоприет шеф на представителството на Японската организация за външна търговия във Виена. Двамата се договориха за взаимно образуване на най-малко още един бизнес конгрес до края на годината и координирани старания за повече взаимни планове сред бизнеса от двете страни. По време на срещата стана ясно, че Японската организация за външна търговия възнамерява разширение на наличието си в нашата страна. Отбелязано бе, че редица компании от азиатската страна към този момент развиват сполучлив бизнес в България, а организацията ги подкрепя за разширение на тяхната активност и повишение на експорта им за Европейския съюз. „ Много специфична бе 2018 година – за първи път японски министър председател посети България, а ние посрещнахме българският вицепреиер Томислав Дончев в страната ни. Настоящата 2019 година също е специфична – означаваме Тройна годишнина в нашите двустранни връзки. Затова смятам, че няма по-добър миг за активизиране на икономическите ни връзки и това би трябвало да бъде наша обща цел “, акцентира Сатоши Абе.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР