Очаквам ясен сигнал, че Украйна се доближава до членство в

...
Очаквам ясен сигнал, че Украйна се доближава до членство в
Коментари Харесай

Столтенберг: Очаквам ясен сигнал, че Украйна се доближава до членство в НАТО

Очаквам явен сигнал, че Украйна се приближава до участие в НАТО.

Това разгласи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на брифинг преди началото на срещата на върха на във Вилнюс.

" По въпроса за участието, чакам съдружниците да изпратят явен и позитивен сигнал за прогрес по пътя към участие на Украйна ", сподели Столтенберг.

На път за Вилнюс украинският президент разкритикува членките, откакто схванал, че няма да бъде показан график за присъединението на Украйна към НАТО. 

Столтенберг посочи, че ще се срещне с украинския държавен глава преди началото на срещата на върха.

Генералният секретар на алианса означи, че е предложил набор от три детайла, които плануват повече практическа поддръжка в границите на многогодишна стратегия за обезпечаване на цялостна оперативна съгласуемост сред армиите на Украйна и НАТО.

" Това ще приближи Украйна до НАТО ", увери Столтенберг.

Той също по този начин предлага подсилване на политическите връзки посредством основаването на съвета Украйна-НАТО. Учредителната среща в този формат ще се състои на следващия ден, 12 юли, с присъединяване на украинския президент Володимир Зеленски.

Освен това Столтенберг предлага да се отстрани условието за осъществяване на Плана за деяние за участие.

" Това ще трансформира процеса на придобиване на участие на Украйна от двуетапен в едноетапен ", акцентира той.

Както означи генералният секретар, текстът на окончателното официално съобщение за придвижването на Украйна към бъдещо участие ще бъде координиран и оповестен по-късно през днешния ден " в границите на часове ".

Той чака водачите на страните-членки на алианса да потвърдят уговорката си да дават военна поддръжка на Украйна, с цел да й оказват помощ да освободи окупираните територии.

По-рано през деня Франция обяви, че ще изпрати ракети с огромен обхват SCALP. От изказване на украинския боен министър Олексий Резников пък стана ясно, че украински водачи ще бъдат тренирани в европейската страниа на западни изтребители Ф-16.

Германия пък оповести нов пакет военна помощ на стойност близо 700 милиона евро. Според " Зюддойче Цайтунг " пакетът включва: 20 хиляди артилерийски боеприпаси; две пускови установки " Пейтриът " ; 40 бойни машини на пехотата Marder; 25 бойни танка Leopard 1; системи за противовъздушна защита.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР