Очаквам в следващите дни да излезе инфлацията за март и

...
Очаквам в следващите дни да излезе инфлацията за март и
Коментари Харесай

Румен Гълъбинов: На годишна база очаквам в България инфлацията да...

" Очаквам в идващите дни да излезе инфлацията за март и на годишна база чакам в България инфлацията да е под 3%, а в еврозоната - инфлацията към март, на годишна база, е 2,4%. Т.е. прекомерно допустимо е в идващото тримесечие - април, май, юни, когато го отчетем в началото на юли, да установяваме, че инфлацията в България се е изравнила със междинната инфлация в еврозоната. Тогава имаме всички шансове да желаяме един ексклузивен конвергентен отчет, който да касае единствено инфлацията. Би могло да ни бъде направен подобен наесен, тъй че да можем да спазим опцията в границите на 2025 година да влезем в еврозоната. Дали ще бъде на 1-ви януари, или на 1-ви юли, не мога да кажа, само че методът да свалим инфлацията доникъде на година ни дава такива шансове ", изясни той.  

Според Гълъбинов политическите процеси в страната могат да повлияят на скоростта, с която ще се присъединим към еврозоната и Шенген:

 

" Не имам вяра това да е някакво съдбовно забавяне - сред 3 и 6 месец, примерно, само че отново в границите на 2025 година да успеем да станем пълновръстен член на еврозоната и на Шенген, като влезем и по сухопътни граници ".

 

По думите на Румен Гълъбинов в България " е включена машина за всеобща дезинформация и втълпяване на боязън у хората, че влизането ни в еврозоната е нещо неприятно, а то е тъкмо противоположното - то може да ни донесе единствено позитиви ":

" Ако се погледнат за последните 10 години нарастването на приходите и повдигане на стандарта на живот на страните в еврозоната, съпоставени с страни, които са отвън нея, се вижда, че страни като Унгария, Полша и Чехия изостават по тези индикатори. Не би следвало да има терзание, че ще обеднеем. Напротив - ще забогатеем ".   

 

Малко допълнително ни идва антиевропейското говорене, счита икономистът.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР