Очаквам в съвсем скоро време смесената историческа комисия да излезе

...
Очаквам в съвсем скоро време смесената историческа комисия да излезе
Коментари Харесай

Кирил Петков: Информиран съм, че прогресът на историческата комисия със Скопие е огромен

Очаквам в напълно скоро време смесената историческа комисия да излезе с резултати, доколкото съм осведомен, напредъкът е голям.

Радвам се, че когато от двете страни има дух да работим дружно, се реализират триумфи. Това разяснява в Благоевград министър председателят Кирил Петков.

България не е обещавала съответна дата на отпадане на ветото върху начало на договаряния за участие на Република Северна Македония в Европейски Съюз, съобщи министър председателят, представен от БНР.

" Това с календара не работи ", съобщи той във връзка споменаването на съответна дата от македонски медии за отпадане на българското несъгласие за присъединението на Република Северна Македония към Европейския съюз.

Петков обаче беше безапелационен, че има доста сериозен прогрес в разговора с югозападната ни съседка. " Историческата комисия е само тази, която може да даде на двете държавни управления по кои от историческите фигури те са се съгласили и кои от историческите обстоятелства към този момент могат да се одобряват като общи, тъй че аз чакам в напълно скоро време историческите комисии да излязат. Доколкото съм осведомен, напредъкът е голям ", съобщи той.

" Единственият метод да имаме същински преброявания, които ще зачетат всички българи в Република Северна Македония, е когато българските права са влезнали в груповите права на Конституцията. Най-вероятно в идващото броене ще има обособена кутийка, където ще може човек да каже „ българин “. В момента я няма, само че ние би трябвало да работим дружно това да се промени ", съобщи той във връзка резултатите от преброяването в Република Северна Македония, съгласно които единствено 3504 жители в страната са се определили като българи на фона на близо 87 000 издадени документи за български генезис на югозападните ни съседи.

Всичко зависи от това какви резултати реализираме дружно.

По думите му, има няколко основни аспекта:

- по кое време ще отворим архивите

- езика на омразата - какво сме създали като механизъм против нeго

- какво ще вкараме в европейската евентуална преговорна рамка - да вземем за пример дали Конституцията на РСМ ще включва правата на българите и дали Европейски Съюз ще желае да бъде поръчител за това.

Има ясни неща, които би трябвало да осъществим, сподели във връзка с преговорния развой, изясни Петков.

Това са реализирани резултати на историческата комисия, превъзмогване на езика на омразата - механизъм, който да бъде вкаран в евентуална европейска преговорна рамка, уточни Кирил Петков.

Премиерът разяснява още, че връзките сред България и РСМ са добили по-голямо геополитическо значение, само че той ще следи за съответните решения.

По отношение на преброяването на жителите с българско съзнание в РСМ Кирил Петков означи, че единственият метод да има същински данни, е като българите се включват в груповите права в конституцията на РСМ.

„ Ние би трябвало да можем по време на тези общи договаряния, в коя тъкмо фаза да забележим, да се вкарат конституционно тези групови права на българите “, добави Петков.

„ Но тук е доста значимо да се каже – не е въпросът в този момент да се хвърлят камъни от едната страна и от другата страна, ние би трябвало да работим дружно това да се промени “, сподели още министър-председателят и добави, че в последните 30 години политиката на страната ни не е била задоволително градивна.

Днес и на следващия ден ще се организира ново съвещание на Смесената мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и просветителни въпроси сред Република Северна Македония и Република България, съобщи БГНЕС.

Това ще бъде осемнадесетата среща на комисията и тя ще се организира в Скопие. Заседанието идва след среща в София на държавните ръководители на страните членки на НАТО от Югоизточна Европа, на която участваха и министър председателите на Северна Македония и България Димитър Ковачевски и Кирил Петков.

Предишното съвещание на Комисията се организира в София и беше първото за тази година. През 2022 година би трябвало да се проведат пет съвещания на комисията. На настоящето съвещание следва да бъдат прегледани въпросите за Средновековието и цар Самуил.

В момента Западните Балкани има риск да са втора конфликтна точка, обвързвана с войната в Украйна. Най-лошото е Западните Балкани още веднъж да са район с висок риск на неустойчивост - и политическа, и всякаква, добави Петков.

Днес министър председателят Кирил Петков е на посещаване в Югозападна България. В Благоевград той се среща с представители на " Клуба за започващ бизнес " в Американския Университет в България. Предвидено е и да посети зеленчуковата борса в село Кърналово.

В Сандански Кирил Петков ще взе участие в работна среща сред общините от България и Република Северна Македония, попадащи в обсега на Програмата за трансгранично съдействие сред двете страни 2021-2027 година, проведена от Националното съдружие на общините.

Източник: Българска национална телевизия, Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР