„Очаквам тази нова атмосфера на повишено доверие да улесни работата

...
„Очаквам тази нова атмосфера на повишено доверие да улесни работата
Коментари Харесай

Радев: Вписването на българите в конституцията на РС Македония ще ни даде кураж и възможност да отворим вратата за ЕС

„ Очаквам тази нова атмосфера на нараснало доверие да улесни работата по останалите досега нерешени политически въпроси, които попречват все още напия разговор, който попречват най-много отварянето на вратата за начало на договаряния на Република Северна Македония в Европейски Съюз “. Това съобщи президентът Румен Радев по време на срещата си с министър-председателя на Република Северна Македония Димитър Ковачевски, който е на публично посещаване у нас.
 
„ Дълбоко имам вяра, че редом с работата на всички секторни групи, свързани с развиването на инфраструктурата, земеделието, туризъм, просвета и обучение, ние не може да загърбим тези политически въпроси, тъй като те са извънредно значими за сигурността, развиването и просперитета освен на Северна Македония и България, а и на целия район “, сподели Радев.

„ Българското общество е доста сензитивно към въпроса за правата на жителите на Република Северна Македония с българско съзнание, а това е главен критерии, съгласно Копенхагенските критерии за участие в Европейски Съюз. Аз проследявам с внимание дебата в Северна Македония. Харесва ми това, че в избрани политически кръгове назрява това разбиране, че би трябвало да има регистриране на тези македонски българи във Вашата конституция “, уточни българският президент.
 

 
„ За мен като политик, който желае да види Северна Македония допустимо най-скоро в Европейски Съюз, е извънредно значимо този развой на интеграция да бъде необратим. Мисля, че вписването на българите в конституцията, гарантирането на тяхното пълноправие с другите нации, ще даде кураж и опция България да отвори вратата за началото на договарянията на Северна Македония за участие в Европейски Съюз. Преговори, несъмнено, с тези механизми, които сме обсъждали в пакета „ 5+1 “, който към този момент е „ 4+1 “ – приветствие за нотата, и ясни механизми, които да подсигуряват унищожаване на езика на омразата и от двете страни “, добави Радев.

„ Аз съм доста удовлетворен от работата на двете държавни управления. В къси периоди с огромен размер, в редица значими области, вие работите и за времеви график, коя секторна група, по кое време и какво да свърши. Нека опитаме да внесем същия метод за решаването на отворените политически проблеми. Да изясним най-накрая кои са краткосрочните задания, които би трябвало да решим преди да стартираме договарянията. Надявам се да не отлагаме повече този развой, само че дано създадем по този начин, че да имаме ясни времеви граници за решение на другите въпроси. Трябва да имаме доста по-чести общувания, открит разговор, с цел да напреднем по тези значими тематики “, споделя президентът на България.
 
Източник: бТВ
 
 
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР