Очаквам сериозно противоборство, дебат между първо и второ четене, тъй

...
Очаквам сериозно противоборство, дебат между първо и второ четене, тъй
Коментари Харесай

Арх. Здравко Здравков: Законът за София ще даде ясни регламенти по отношение на застрояването

Очаквам съществено противоборство, спор сред първо и второ четене, защото вложителите към този момент са закупили парцели с упования да построят много високи здания. Ние ще се пазиме законопроекта в посоката, в която сме го внесли – да се търсят ясни правила за бизнеса и жителите.

Това заяви основният проектант на София Здравко Здравков по  във връзка с приетите на първо четене в Народно събрание промени в Закона за устройство и застрояване на София, които дефинират съответни места за градежа на така наречен „ небостъргачи “. Той изясни, че съгласно плана, най-високите здания ще бъдат в източния и западния завършек на града.

Целта на Закона, с изключение на дефинирането на зоните за високо застрояване, беше да затвори някои нормативни малки врати, които позволяваха претоварването на избрани терени посредством едно официално „ нарязване “.

„Това, което внесохме в Народното събрание като нормативна уредба, цели да сътвори ясни регламенти по повод метода на застрояване. Създадохме правила, които са наложителни – към Витоша, в клина заключен сред булевардите „ Цар Борис “, „ Драган Цанков “ и „ Околовръстен път “ височината да е не повече от 75 метра. Това касае зоните, които до момента нямаха ограничаване във височина. В останалата част от града даваме опция да се употребяват до 125 метра като доста високите здания и ги изтегляме в двата края – в Изток към „ Цариградско шосе “ и в западно направление – където се чака метрото да продължи до Околовръстното – от метростанция „ Люлин “ до мястото на секване на околовръстния път с „ Царица Йоана “. Целта ни е, в последна сметка, да има ясни правила и да затворим всички малки врати, които сега се употребиха – посредством формалното обособяване на парцели, посредством потреблението на член 27 алинея 3, тъй че да има ясни правила за бизнеса и за жителите във всеки един парцел съответно какво може да бъде застрояването“, съобщи Здравко Здравков.

Здравков апелира решението на Върховния администативен съд, с което беше санкциониран с 13 000 лв. поради това, че не е задвижил процедурата за градежа на небостъргач на булевардите „ България “ и „ Иван Гешов “. Жителите на квартал „ Стрелбище “ стачкуваха неведнъж против опцията на кръстовището да се появи 44-етажна постройка.

„В момента с изключение на, че апелираме санкцията, постъпи искане от страна на Прокуратурата по преразглеждане на договорката, която се е случила 2006-та година. В същото време, ние търсим опциите, още веднъж посредством правосъден надзор, да се опитаме това решение да бъде прекъснато, тъй като в последна сметка аз не мога да издам и да разпиша един празен билет. Освен разпоредбите, които ми е разпоредил съдът, би трябвало да съблюдавам и другите законови норми“, сподели основният проектант на София.

Готвят се и законови промени, които да разредят рекмалите по жилищните блокове, витрините и др, показа Здравков. Той регистрира, че откогато е основен проектант са били отстранени към 500 противозаконни рекламни детайла.

„Визуалният звук е извънредно дразнещ“, регистрира той. Затова в новата разпоредба ще бъде увеличено дистанцията сред другите рекламни детайли. Ще бъде понижено и брандирането на постройките, а периодите ще бъдат следени по-стриктно. Наредбата би трябвало да бъде импортирана за разискване от общинските съветници до края на януари.

Eксперти ще дефинират в какъв цвят ще бъдат всички детайли на градския външен тип – стълбове, светофари, табели и друго градско обзавеждане.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР